Međimurje Press
Prenosimo

Radimir Čačić: “U Varaždinskoj županiji smanjene plaće za 20 posto”

Varaždinski župan Radimir Čačić izvijestio je u N1 studiju uživo, da su u toj županiji i s njom povezanim ustanovama smanjili plaće za 20 posto

“Ljudi su se odrekli, uplaćuju u fond solidarnosti i to će biti upućeno onima kojima su najugroženiji. Imat ćemo bespovratnu pomoć za obrtnike koji su zatvorili. Paralelno s tim imamo obrtni fond 5 milijuna kuna za obrtna sredstva, beskamatno”, kaže Čačić.

Ističe da nema prepreka da se sada krene u pravu racionalizaciju državne i lokalne samouprave i naglašava da prave rezerve nisu u plaćama nego u broju ljudi. Ponovio je kako su prve vladine mjere za pomoć gospodarstvu bile bacanje pijeska u oči, a da je minimalac od 4 000 kuna najbolja mjera iz drugog paketa.

“Još nisam vidio jamstveni fond. Banke neće dati novi svježi novac, i unatoč tome da tvrtke daju sav kolateral, hipoteke i osiguranja, to neće biti dovoljno bez da država stane s jamstvenim fondom“, misli Čačić.

Komentirajući izjavu predsjednika Milanovića da će banke izaći iz ovoga s „’debelim vratom’, rekao je da misli da će svi pretrpjeti štetu jer ne može ni banka biti u plusu, kada gospodarstvo pada.

“Ne mogu ni banke prosperirati u ovakvoj situaciji. Naravno da će reprogramirati kredite ali budimo sigurno da neće oprostiti kamate. Isto tako, neće dati svježi novac tvrtkama koje će možda umrijeti“, poručuju Čačić.
Varaždinski župan rekao je i da je stanje u Domovima za starije i nemoćne u njegovoj županiji dobro. Zapošljavanje direktora u Splitu, dodao je, je potpuno neprihvatljivo ali i sukladno postojećem pravnom okviru, koji, kaže, treba mijenjati.

Komentirao je i položaj Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, rekavši da iako se široko tumače ovlasti i stožer je postao ‘dragi bog’, u ovome trenutku oni ne zloupotrebljavaju svoje ovlasti.

Izvor:

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja