Međimurje Press
Zdravlje

Hrvatska se po pojavnosti karcinoma štitnjače svrstava na visoko 12. mjesto u svijetu

Karcinom štitnjače je peti najčešći karcinom u žena, odmah iza karcinoma dojke, pluća i bronha, debelog crijeva i maternice

Iako je smrtnost od karcinoma štitnjače u Hrvatskoj među najnižima u svijetu, zbog visoke pojavnosti karcinoma štitnjače tijekom posljednjih godina Hrvatska se suočava s velikim javnozdravstvenim izazovom. Naime, prema podacima Hrvatskog registra za rak, karcinom štitnjače je peti najčešći karcinom u žena, a u 2020. godini je zabilježeno 668 novootkrivenih bolesnika s tom dijagnozom. Hrvatska se po pojavnosti karcinoma štitnjače svrstava na visoko 12. mjesto u svijetu, prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka.

Upozoravajući na važnost kontinuirane brige za zdravlje štitnjače izv. prof. dr. sc. Tomislav Jukić, specijalist nuklearne medicine, Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice poručuje: “Bolesti štitnjače učestale su u populaciji, posebno među ženama. Čvorove u štitnjači nalazimo u svake desete mlađe i svake četvrte starije žene, a oko 5% čvorova štitnjače su karcinomi. Poremećaji funkcije štitnjače su također česti, pri čemu je najčešća hipotireoza, odnosno smanjen rad štitnjače, koji pogađa u blažem obliku svaku desetu stariju ženu i najčešće je posljedica autoimune upale štitnjače. Iako muškarci obolijevaju nešto rjeđe, također nisu imuni na ove probleme” te ističe da je prepoznavanje simptoma važno jer mnogi ljudi koji imaju problem sa štitnjačom nisu ni svjesni toga. Pojačan rad štitnjače lako je prepoznati po simptomima poput gubitka tjelesne mase, ubrzanog rada srca, pojačanog znojenja, nervoze, finog tremora ruku, iscrpljenosti i zaduhe pri naporu. Smanjen rad štitnjače puno je teže prepoznati, a u klinički izraženom obliku najčešće se prezentira dobivanjem na tjelesnoj masi, uz simptome kao što su suhoća kože, krhki nokti, umor, slabost, pospanost, bezvoljnost, depresija i usporen rad srca.

Rano otkrivanje i liječenje ključni su u borbi protiv ove bolesti, a pri čemu je uvijek ključna kvalitetna informiranost i podrška koju oboljeli od bolesti štitnjače i njihove obitelji mogu pronaći i kroz rad Hrvatske udruge za bolesti štitnjače koja redovno organizira različita predavanja, seminare, skupove bolesnika te svakodnevno pruža potrebnu pomoć. Predsjednica udruge, Verica Mešić, mag. oec., koja je i sama oboljela od karcinoma štitnjače, naglašava važnost podizanja svijesti o ovoj bolesti i njezinom prihvaćanju te o normalnom nastavku života i rada za vrijeme i nakon liječenja.

“Tijekom života nikada nisam bila ozbiljno bolesna, a u svojoj 35-oj godini života susrela sam se s karcinomom štitnjače. Apsolutno ništa nisam znala o toj bolesti, osjećala sam samo strah i nemir te neizvjesnost. Nakon odstranjivanja cijele štitnjače, i dalje sam pod liječničkom kontrolom u Referalnom centru za štitnjaču KBC-u Sestre milosrdnice. Danas živim normalno, no veliku ulogu u tome ima naša Udruga i Znanstveni odbor, koji s oboljelima volontiraju već 16 godina te pružaju veliku pomoć kroz cijeli proces ozdravljenja”, kazala je Verica Mešić predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače i dodala: “Iz vlastitog iskustva mogu svima poručiti da razloga za nepotrebne strahove nema jer u Hrvatskoj imamo vrhunske liječnike koji uspješno liječe štitnjaču, tako da se može nastaviti s normalnim životom uz liječničku kontrolu i  propisanu terapiju. Na kraju, moja štitnjača odnosno moj nemirni Leptir me ojačao i danas “Korak po korak zajedno” pomažem ne samo oboljelima u Republici Hrvatskoj, nego i šire, što me doista čini sretnom!”

Pri liječenju ove bolesti veliku ulogu igra i odabir prave terapije pa je kontinuirano ulaganje u istraživanje i unapređenje lijekova na ovom području imperativ uspješnog liječenja i dobrobiti pacijenata.

Važnost kontinuiranog ulaganja u podizanje svijesti javnosti o bolestima štitnjače, suradnje s liječnicima te slušanja iskustva pacijenata u nastojanju da se kvalitetnim lijekovima njihov život učini što jednostavnijim i kvalitetnijim istaknuo je i Schalk Opperman, predsjednik Uprave Merck d.o.o. i direktor tvrtke Merck Hrvatska i Slovenija: “Merck, kao tvrtka koja već više od 355 godina ulaže u istraživanje i razvoj različitih bolesti, nastoji u suradnji sa stručnjacima različitih profila, liječnicima i pacijentima osigurati visokokvalitetne lijekove pacijentima te unaprijediti živote građana. Stoga se zalaže za daljnju edukaciju o bolestima štitnjače, pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi te suradnju s pacijentima kako bi se zajedničkim snagama ostvario cilj – poboljšanje kvalitete života pacijenata.”

Lucija Škrtić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja