Međimurje Press
Zdravlje

Ivana Kalogjera: “Besplatni taksi prijevoz za onkološke bolesnike!”

Ivana Kalogjera, predsjednica udruge “Nismo same” za TOPCAST TOP RADIJA ispričala je priču o tome kako je ljubav prema bendu “Florence and the Machine” jedan od razloga koji je spojio nju i Melitu, mladu ženu koja se liječila u Nizozemskoj i zahvaljujući kojoj je došla na ideju pokretanja projekta “Nisi sama – ideš s nama”. Projekt je to koji od 2018. godine nudi uslugu besplatne taksi vožnje na kemoterapije zahvaljujući donacijama građana, a koju je koristilo već 611 žena. Udruga “Nismo same” je do sada pokrila troškove više od 20.000 vožnji, te sada kreće novi krug prikupljanja donacija kroz Humanitarni buvljak s poznatima na kojem će se pronaći unikatni predmeti Gine Damjanović, voditeljice na TOP RADIJU, zatim Gorana Ivaniševića, Luke Modrića, Ene Begović, Massima i mnogih drugih.

Kalogjera ističe da je projekt “Nisi sama – ideš s nama” pokrenut u ožujku 2018. godine i kako ovu uslugu još uvijek koriste i žene koje su je koristile od samog pokretanja projekta.

“Uvijek ističem primjer jedne mlade žene koja dolazi svaka dva tjedna vlakom iz Pakraca. Mi vozimo od Glavnog kolodvora do bolnice, zatim ona u bolnici preko noći primi kemoterapiju i drugo jutro ponovno koristi naš taksi koji ju odveze do kolodvora te se onda vlakom vraća kući. Ona je prošli tjedan odradila svoju 146. kemoterapiju”, govori Kalogjera.

Ovaj projekt, ističe predsjednica udruge “Nismo same”, uz financijski značaj ima i onaj emocionalan.

“Poslužit ću se riječima jedne od naših korisnica koja je rekla –  Hvala vama i svim donatorima što ste mi omogućili dostojanstven odlazak na kemoterapiju. Mislim da je to zapravo temeljna riječ zašto sam ja kao građanka pokrenula ovaj projekt kako bih na neki način pokazala kako se radi u razvijenom svijetu. Mi ćemo se kao udruga uvijek za to boriti. Nadam se da ću doživjeti taj trenutak da ova usluga postane sastavni dio police zdravstvenog osiguranja “, rekla je Ivana Kalogjera.

Predsjednica udruge “Nismo same” ispričala je priču kako je ljubav prema bendu “Florence and the Machine” jedan od razloga koji je spojio nju i mladu ženu koja se liječila u Nizozemskoj, a zahvaljujući kojoj je došla na ideju pokretanja projekta “Nisi sama – ideš s nama”.

“Nakon što sam 2015. godine oboljela od raka, odstranila sam obje dojke. Prošla sam 16 kemoterapija, 25 zračenja, još sam usred liječenja ostala bez posla. Kolegica me nagovorila da napišem dnevnik svoje bolesti (…). Javila mi se jedna mlada žena rodom iz Zagreba koja se liječila u Nizozemskoj. Jedno jutro sam u inboxu na Facebooku zatekla njezinu vrlo dirljivu poruku. Ona se ujutro budila kada je njezin suprug išao na posao i uvijek je pregledavala hrvatske novine te je tako naišla na moj dnevnik bolesti i jako ju je emotivno dirnuo jer se prepoznala u svim tim trenucima – gubitak kose, povraćanje, sve ono što sam ja opisivala kroz što sam prolazila, a spomenula sam da volim “Florence and the Machine”. Nisam se dala nekako, odlazila sam na koncerte, družila sam se intenzivno s prijateljima, pa moram priznati dok sam imala posao da sam i radila, otišla bih četvrtkom na kemoterapiju. Petak, subotu i nedjelju bih se resetirala i u ponedjeljak bih skupila svu onu neku unutarnju snagu, spremila se cijela auto i otišla na posao, tako da je, evo “Florence and the Machine” spojio mene i Melitu s kojom sam se našla kada je došla u Zagreb. Pričale smo o razlikama sustava zdravstva u Hrvatskoj i u Nizozemskoj. I ja sam se povjerila kako me strašno mučilo to kako otići na kemoterapiju i kako se s kemoterapije vratiti kući”, govori Kalogjera.

U razgovoru s Melitom, Ivana je došla na ideju pokretanja projekta “Nisi sama – ideš s nama”.

“(…) onda mi je ona rekla – gle, u Nizozemskoj, ako te nema tko odvesti možeš uzeti taksi na trošak police osiguranja koja nije neka ekskluzivna specijalna, nego normalna polica koju ima svaki građanin te zemlje. Eto, tako je meni sinuo taksi i tako se razvio ovaj projekt besplatnog taksi prijevoza Nisi sama – ideš s nama (…).”

O tome što misli zašto je Hrvatska visoko na ljestvici smrtnosti od raka, Ivana kaže:

“Mislim da je osnovni razlog taj što nedovoljno vodimo brigu o svom zdravlju. Ne odlazimo na preventivne preglede. Mi imamo tri screening programa, najbolji odaziv na screening program je za rak dojke. Međutim, još uvijek nedovoljan – treba biti 100 posto. Imamo novi screening program za rak pluća, a najlošiji odaziv na screening program je za rak debelog crijeva, koji je zapravo trenutačno bolest koja uzima, kada zbrojimo smrtnost muškaraca i žena, najveći broj života.”

Ivana Kalogjera apelira na sve da idu na sistematske preglede te ističe kako misli da je danas ovdje, šest godina nakon dijagnoze, baš zato što se redovito pregledavala te dodaje:

“Svi mislimo da se bolest neće dogoditi nama. (…) Kod mene u obitelji nije bilo oboljelih, ja sam prva, a doktorica je rekla da netko mora biti prvi.  Znači, nema nekog jamstva. Jedino i najbolje jamstvo je pregled. Mi smo izdali video koji je snimila Ida Prester o samopregledu grudi i pozivam mlade žene da redovito pregledavaju svoje grudi. (…) ono što mislim je da bi trebalo već od malih nogu educirati mlade ljude, djecu o tome koliko je važno odlaziti na preglede.”

Humanitarni buvljak s poznatima 2022. održat će se od 23. do 25. rujna na sajmu InDizajn u Areni Zagreb.

“Ideja je da prikupimo stvari od poznatih čijom ćemo prodajom osigurati dodatni novac za pokrivanje našeg poznatog projekta besplatnog taksi prijevoza žena oboljelih od raka na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama”. Odazvao se velik broj poznatih osoba, od glumaca, sportaša (…) imamo jako puno raritetnih, unikatnih stvari na koje je teško postaviti cijenu pa smo odlučili ove godine po prvi put u sklopu sajma organizirati i aukciju tih predmeta. (…), dres Gorana Ivaniševića i reket s potpisom Gorana Ivaniševića, nadam se da se svi slažu, stvarno može postići visoku cijenu”, rekla je Ivana Kalogjera.

Više od 432.000 kuna prikupljeno je na prošloj humanitarnoj akciji udruge, a koliko prikupljeni novac pomaže pacijenticama, predsjednica udruge kaže:

“Mislim da ljudi prepoznaju koliko mi to radimo sa srcem i koliko to stvarno znači ženama oboljelima od raka koje koriste ovu uslugu. Taksijem je na kemoterapiju otišla 611. korisnica. Mislim da je puno impresivniji broj vožnji koje je naša udruga platila zahvaljujući donacijama građana, a ta brojka je veća od 20.000.”

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja