Međimurje Press
Zdravlje

RSV virusu koji „puni“ pedijatrijske ambulante i ugrožava rizične skupine djece-STOP!

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je početkom sezone dišnih infekcija najavio kako bi se Europa mogla suočiti s tri virusa istovremeno – covidom, gripom i RSV-om. U Hrvatskoj se ove zime osim ovih poznatih virusa vratio i problem s hripavcem. Ovakav „infektivni miks“ uistinu predstavlja opasnost za najmlađe, a posebice one koji već imaju zdravstvene tegobe.

Svjedočimo činjenici kako su pedijatrijske ordinacije i hitni pedijatrijski odjeli “puni” naših malih pacijenata sa simptomima infekcije RSV virusom. Kako navodi HZJZ, respiratorni sincicijski virus (RSV) često uzrokuje infekcije dišnog sustava koje se najčešće očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade. No nažalost, kod nekih rizičnih skupina kao što su nedonoščad (prijevremeno rođena djeca ili tzv. „palčići“), djeca mlađa od 2 godine s težim prirođenim srčanim greškama ili kroničnim bolestima pluća, neurorizična djeca, djeca s Down sindromom, te djeca i starije osobe s oslabljenim (kompromitiranim) imunološkim sustavom, RSV infekcije mogu biti posebno komplicirane, teške i životno ugrožavajuće.

Kod ovakvih rizičnih skupina postoji opasnost od komplikacija respiratornog sincicijskog virusa kao što su hospitalizacija, upala pluća, astma u kasnijoj životnoj dobi, a spominje se i povezanost s iznenadnom dojenačkom smrti. Na opasnosti ovog virusa globalno je ukazala poznata stand-up komičarka i glumica Amy Schumer koja je javno iznijela svoje dramatično iskustvo i najgori tjedan svog života u kojoj je njezin 3-godišnji sin bio hospitaliziran zbog infekcije RSV virusom. Također, Wayne Gretzky, kanadska hokejaška legenda, iskoristio je svoj utjecaj u javnozdravstvene svrhe upozoravajući na opasnosti RSV virusa za mlade i stare.

Hrvatska ima jedan od najkvalitetnijih imunizacijskih programa na svijetu na ovom području (u smislu obuhvata malih pacijenata), a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osigurava dostupnost imunizaciji za prevenciju teške bolesti donjeg dišnog sustava prouzrokovane infekcijom respiratornim sincicijskim virusom (RSV) prema smjernicama imunoprofilakse RSV infekcije Hrvatskog pedijatrijskog društva.

Health Hub kao think tank platforma za zdravstvo već dvije godine vrijeme provodi inicijativu „Digitalna transformacija imunizacije“ uz integrirano partnerstvo s dionicima poput Europske komisije, Ministarstvom zdravstva, Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, HZJZ-om, HZZO-om, eurozastupnicima, te udrugama civilnog društva i zdravstvenom / medtech /IT industrijom, s ciljem kontinuiranog dijaloga o imunizacijskim politikama budućnosti, te promicanja proaktivne prevencije za smanjenje komplikacija u doba dostupnih tehnologija.

Na tragu ove inicijative, potaknuti problematikom „punih“ pedijatrijski ambulanti zbog RSV virusa koji je posebno opasan za najosjetljiviju skupinu djece, organiziran je Policy Panel & PubQuiz „RSV – Rezerviraj Svoje Vrijeme…” (… za zdravlje, za “pametnije” stvari, za druženje, za nezaboravne trenutke).

Održani panel gledao je ka budućnosti u kojoj digitalni podsjetnici kod liječnika, ljekarnika i pacijenata (kroz platformu CEZIH-a, bolničkih informacijskih sustava i korisničkog pretinca u e-Građani) mogu, po uzoru na svjetske trendove, pomoći pravovremenoj imunizaciji protiv RSV-a kod najrizičnije djece. Pitanja iz panela osvrnula su se na konkretnu priliku da Hrvatska uvede digitalne podsjetnike za imunizaciju protiv RSV na razini primarne i bolničke zdravstvene zaštite, sukladno MKB šifri i nacionalnom imunizacijskom programu.

Na panelu su sudjelovali predstavnici HZJZ-a (doc. dr. sc. Tomislav Benjak, voditelj Odjela za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ-a), HZZO-a (Jelena Curać, pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije), poslodavaca u zdravstvu i pedijatrijskih bolničkih ustanova (prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb), primarne zdravstvene zaštite (dr. Ino Protrka, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Centar), pedijatara (doc. dr. sc. Alenka Gagro, Zavod za pedijatrijsku pulmologiju, alergologiju, imunologiju i reumatologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb)  te ljekarničkih ustanova (mag. pharm. Marina Marušić Fojs, ravnateljica Ljekarne Marušić).

Prisutni su se jednoglasno složili: „DA- digitalnim podsjetnicima za imunizaciju!“, obzirom da i znanstvena literatura spominje proaktivne podsjetnike za cijepljenje u elektroničkim zdravstvenim kartonima (EHR) koji pružaju potporu kliničkom odlučivanju, kako bi se smanjile propuštene prilike za pasivnu imunoprofilaksu ili cijepljenje. Takav digitalni iskorak, u populaciji kroničnih bolesnika (prema određenoj dijagnozi definiranoj imunizacijskim programom) poboljšao bi statistiku imunizacije i time imao značajne kliničke, humane i ekonomske benefite. Elektronički podsjetnici pokazali su se učinkovitima u povećanju postotka imunizacije i potencijalnom smanjenju troškova zdravstvene zaštite kroz niz primjera, kao što je cijepljenje protiv gripe, COVID-19 ili HPV, a u ovom slučaju bi imao neosporni benefit za najosjetljije skupine djece kojima „prijete“ komplikacije uslijed infekcije RSV-om.

Osvrnuvši se na  ovogodišnje obilježavanje 50 godina Zavoda za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti koja skrbi upravo o takvim najosjetljivijim skupinama djece, prof. dr. sc. Goran Roić je istaknuo: „Uz zahvalu i priznanje na dosadašnjim postignućima, važno je i gledati u budućnost, u novih 50 godina, te zagovarati ovakve digitalne iskorake, omogućiti kvalitetnu digitalnu podršku u osiguravanju javnog zdravlja i brige o najosjetljivijim skupinama, nastavno na misiju Europske komisije „Neka bude zdrava. Neka bude snažna, Neka bude digitalna.“.

Na tragu slogana „RSV – Rezerviraj Svoje Vrijeme…” (… za zdravlje, za “pametnije” stvari, za druženje, za nezaboravne trenutke), vrijeme koje bi se uštedjelo prevencijom, digitalizacijom i imunizacijom treba biti preusmjereno na obavljanje važnijih i „pametnijih“ stvari, kvalitetniji i zdraviji život, zabavu, druženje te vedre i nezaboravne trenutke- baš kako je i sudionicima bilo na interaktivnom PubQuizu o RSV-u koji je povezao sve dionike zdravstvenog ekosustava nakon panela.

Vedran Topalušić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja