Međimurje Press
Zdravlje

Javna kampanja o razumnoj potrošnji antibiotika

Danas bez akcije, sutra bez budućnosti!

Javna kampanja će se održati u subotu, 15.2.2020. na Trgu Republike od 10 do 12 sati te Vas pozivamo da nam se pridružite i podržite u širenju znanja o pravilnoj uporabi antibiotika!

Posljednjih 80 godina antibiotici su lijekovi koji su nezaobilazni u medicini kako u bolničkom liječenju, tako i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Već na samom početku primjene tih iznimnih lijekova liječnik koji je otkrio penicillin Alexander Fleming, je upozorio kako će prekomjerna upotreba tih lijekova dovesti do bakterija otpornih na penicillin i kako će zbog toga pacijenti umirati.

Nažalost, njegove su se riječi obistinile. Otpornost bakterija na antibiotike vodeći je javnozdravstveni problem s kojim se susrećemo svakodnevno. Posljedica je to nekritične uporabe antibiotika u svim područjima života.

Putem javne kampanje želimo informirati javnost, po deveti puta za redom u Međimurju, o antibioticima i važnosti razumne uporabe antibiotika. Samo dobro informirani građani raspolažu znanjem koje im je potrebno za pravilno postupanje s antibioticima.

Hrvatska i dalje zauzima središnje mjesto u tablici po potrošnji antibiotika među europskim zemljama. Više od 90% antibiotika se troši izvan bolnica, a u Međimurju je taj udio izvanbolničke potrošnje čak i viši (93%). Najveći dio antibiotika se koristi za  liječenje infekcija dišnog sustava (oko 75%), koje su najčešće uzrokovane virusima.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) čak do 50% antibiotika je nepotrebno ili neprimjereno propisano.

ZZJZ Međimurske županije

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja