Međimurje Press
Zdravlje

Međunarodni simpozij u Termama Sveti Martin i 30. godina Poliklinike Sabol

U Termama sveti Martin održan je 52. simpozij Hrvatskog društva za dječju neurologiju s međunarodnim sudjelovanjem, koji je ove godine organizirala Poliklinika za dječje bolesti dr. Sabol iz Zagreba, pedijatrijska zdravstvena ustanova velikog renomea s respektabilnim timom stručnjaka i vrhunskom dijagnostičkom opremom, te Hrvatsko društvo za dječju neurologiju Hrvatskog liječničkog zbora. Poliklinika dr. Sabol, uz međunarodni stručni skup, obilježila je i 30 godina djelovanja:

Simpozij, koji okuplja oko 130 stručnjaka, obiluje nizom suvremenih tema, prikazima slučajeva, razmišljanjima i pitanjima na koje tražimo odgovore u svom svakodnevnom radu s našim bolesnicima. Cilj stručnog skupa je upoznati se i konstruktivno raspraviti i o temama koje u dosadašnjem respektabilno dugom iskustvu naših simpozijskih susreta nisu bile u žarištu interesa ili o temama koje su nam manje poznate, poput suvremenih tehnologija koje pomažu stručnjacima te su putokaz pacijentima“, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora skupa te vlasnik Poliklinike prim. dr. sc. Zlatko Sabol.

Poliklinika Sabol u Zagrebu bila je prva privatna pedijatrijska ustanova u Hrvatskoj, a utemeljili su prije 30 godina prim. dr. sc. Zlatko Sabol, specijalist  pedijatar, supspec. dječje  neurologije i mr. sc. Ljiljana Kipke – Sabol, specijalistica školske i sveučilišne medicine, rođeni Čakovčani, koji su liječničke karijere izgradili u Zagrebu.

Župan Međimurske županije Matija Posavec poželio je dobrodošlicu liječnicima i znanstvenicima u naš kraj, a primarijusu Sabolu župan je dodijelio Povelju Međimurske županije za iznimna dostignuća u medicini i život posvećen zdravlju djece: „Prim. dr. sc. Zlatko Sabol, specijalist pedijatar, supspec. dječje neurologije i mr. sc. Ljiljana Kipke – Sabol, specijalistica školske i sveučilišne medicine, rođeni Čakovčani, koji su liječničke i znanstvene karijere izgradili u Zagrebu, svojim sjajnim karijerama te postignućima ustanove koju su osnovali prije 30 godina, u najljepšem svjetlu prikazuju izvrsnost Međimuraca kojom god djelatnošću se bavili“, naglasio je župan Posavec, dodijelivši Povelju.

Tijekom desetljeća razvoja Poliklinika Sabol širila je djelatnost te okupila eminentne stručnjake, a danas je u ustanovi i sjedište Hrvatske udruge za neurofibromatoze, neprofitne udruge za pomoć oboljelima od neurofibromatoza. Ustanova je uspješno provela niz znanstveno-istraživačkih projekata te je u tijeku europski projekt SENDD, u cilju ranog otkrivanja neurorazvojnih odstupanja na temelju analize kvalitete spontanih pokreta u dojenčeta uz pomoć umjetne inteligencije. Poliklinika je   svojim radom  na   području  različitih   područja pedijatrije , prije  svega  dječje  neurologije,  stekla   ugled  u  široj  medicinskoj   i  nemedicinskoj  javnosti  i  danas  je među  vodećim  privatnim   pedijatrijskim  ustanovama  u  zemlji, ali i  širem  okruženju odakle im također dolaze pacijenti.

 

Uz 30. obljetnicu svoje uspješne poliklinike, bračni par Sabol poželio je veliki simpozij održati upravo u svom rodnom kraju, kako bi promovirali cvetnjak Hrvatske,zemlju  radišnih i  dobrih  ljudi,  široke i tople   duše,  bogate   prošlosti, kulture  i tradicije, ali i kraja  jedinstvenih enološko- gastronomskih doživljaja. Zato je ovaj stručni skup obogaćen umjetničkim programom, koji je vodio Dejan Buvač i u kojem su nastupila djeca iz legendarne čakovečke Škole animiranog filma te djevojčica Chriztel Renate Acavedeae, doseljenica s Filipina i učenica Osnovne škole Sveti Martin na Muri, za koju zna cijela Hrvatska jer se upravo plasirala u finale popularnog TV formata iznimnim pjevačkim izvedbama.

 

 

Fotografije: Poliklinika Sabol

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja