medjimurjepress@gmail.com

Obiljezavanje Svjetskog dana zdravlja

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja (7. travnja) te aktivnost „Volonteri u parku“ projekta „Živjeti zdravo“

i

Javnozdravstvena akcija pod nazivom „Zdravlje za sve – informirajte se, donesite odluku i živite zdravo!“ će se održati na Trgu Republike u Čakovcu 5. travnja 2019. godine (petak) od 10-12h.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije, čime se na globalnoj razini želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema s ciljem poticanja pojedinaca te društva u cjelini na poduzimanje različitih aktivnosti koje će rezultirati boljim zdravljem pojedinaca i cijele nacije. Ove godine je ponovno tema „Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje.“ (Universal Health Coverage: Everyone, Everywhere) jer se Svjetska zdravstvena organizacija rukovodi načelom da svi ljudi imaju pravo na najvišu razinu zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca i Gradsko društvo Crvenog Križa Čakovec, uz sudjelovanje Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Čakovec i Udruge Međimurski slatkiši, organiziraju u povodu obilježavanja Svjetskoga dana zdravlja javnozdravstvenu akciju pod nazivom „Zdravlje za sve – informirajte se, donesite odluku i živite zdravo!“. Akcija će se održati na Trgu Republike u Čakovcu 5. travnja 2019. godine (petak) od 10-12h.

Tijekom javnozdravstvene akcije, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije će predstaviti brojne preventivne programe i aktivnosti koje provodi, s ciljem poticanja stanovništva na korištenje tih programa te tako i na unapređenje zdravlja te prevenciju različitih bolesti. Osim toga, zainteresirane će educirati o brojnim čimbenicima rizika za najučestalije kronične bolesti, a imat će prilike neke od tih rizika i prekontrolirati (provjera pokazatelja uhranjenosti – tjelesna težina, opseg struka i bokova, ITM, procjena rizika za tip II šećerne bolesti i rizika od moždanog udara (putem popunjavanja upitnika). Nakon izvršenih mjerenja i procjene rizika, sudionici će razgovarati s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima o poželjnim vrijednostima izmjerenih parametara te će biti savjetovani o pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima zdravog stila života. Stručnjaci Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti priredili su niz mentalnih izazova za sve dobne skupine. Naime, mozak, baš poput mišića, traži vježbu i treba izlaganje mentalnim aktivnostima kako bi bio u dobroj formi. Mentalni izazovi pridonose očuvanju i unapređenju moždanih funkcija, time mentalnoj svježini, što je jedan od važnijih preduvjeta mentalnog zdravlja. A ne zaboravimo – mentalno zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja.

Gradsko društvo Crvenog Križa Čakovec će u akciju uključiti Volonterske interventne timove. Oni će provoditi mjerenje krvnog tlaka, određivanje šećera u kapilarnoj krvi te radionice oživljavanja uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora. Osim toga, osobe svih dobnih skupina će imati priliku isprobati naočale koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju te naočale koje simuliraju stanje upotrebe nekih vrsta droga.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja održat će se prva ovogodišnja akcija „Volonteri u Parku“ tijekom koje će u Perivoju Zrinskih u Čakovcu treneri Teniskoga kluba Franjo Punčec Čakovec, svim zainteresiranim osobama, a posebno djeci vrtićke dobi, nastojati približiti ljepotu tenisa, sporta koji privlači sve više poklonika različitih dobnih skupina. U sklopu projekta “Živjeti zdravo” i aktivnosti „Volonteri u parku“, u svim županijama u Hrvatskoj od početka proljeća pa do kasne jeseni (otprilike 12x godišnje) organiziraju se različite sportske i zabavne aktivnosti, a sve u cilju aktivnog i zabavnog provođenja slobodnog vremena na otvorenom i dodatnog povezivanja osoba svih generacija, unutar sigurnog i zdravog okoliša. U Međimurskoj županiji će se i ove godine aktivnosti “Volonteri u parku” provoditi u Perivoju Zrinskih, a pripremljen je kalendar i program kroz čitavu godinu koji će koordinirati Tomica Jakopec, tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca.

U obilježavanje Svjetskog dana zdravlja će se i ove godine uključiti Hrvatska Gorska služba spašavanja – Stanica Čakovec, koja će na akciji prikazati svoj djelokrug rada, s posebnim naglaskom na preventivu.

U akciji „Zdravlje za sve – informirajte se, donesite odluku i živite zdravo!“, i ove će godine sudjelovati „Međimurski slatkiši“ – Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja, koji će predstaviti svoje djelovanje, uz podjelu promotivnih i edukativnih materijala.

U slučaju kiše, akcija će se održati u isto vrijeme u Zgradi Scheier u Čakovcu.

Vjerujemo da ćete se odazvati našem pozivu, na čemu Vam unaprijed lijepo zahvaljujemo!

Radujemo se Vašem dolasku!

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.spec. prim.                                      Marina Payerl- Pal, dr.med., spec.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*