Međimurje Press
Zdravlje

Srednja škola Čakovec obilježila Dan crvenih haljina u Županijskoj bolnici Čakovec i Srednjoj školi Čakovec

Dan crvenih haljina, kojemu je cilj podizanje svijesti o još uvijek nedovoljno istraženom i liječenom moždanom udaru kod žena, obilježile su i Srednja škola Čakovec i čakovečka Županijska bolnica. Buduće medicinske sestre i tehničari Izabela, Lucija, Erik, Ivan i Denis i ovaj su put dokazali da njihov zdravstveni odgoj i obrazovanje proizlaze, među ostalim, iz dobre suradnje ovih dviju ustanova – njihove škole i bolnice u kojoj su uvijek dobrodošli. Sa svojom su nastavnicom Đurđicom Hlapčić odobrovoljili medicinske djelatnike odjela Traumatologije i Ortopedije tako da su i oni svoje uniforme ukrasili crvenom bojom – simbolom zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja. Naši su mladi medicinari zahvalni što su im se na zajedničkoj fotografiji, unatoč brojnim obvezama, pridružili i njihovi iskusni kolege.

Medicinska sestra/tehničar nije samo posao već je način življenja – to dokazujemo i mi učenici kada svoj primarni nastavni predmet Zdravstvena njega kirurških bolesnika – specijalna obogaćujemo različitim aktivnostima. Na uobičajeno pitanje naše nastavnice Đurđice Hlapčić Jeste li shvatili svrhu? naš današnji je odgovor bio: Da, shvatili smo, širimo svijest o prevenciji cerebrovaskularnog inzulta, ali i donosimo osmijeh na lica naših budućih kolega i liječnika, barem nakratko, u predahu od njihova odgovornog posla – od operacija do zdravstvene njege potrebitih.

Dan crvenih haljina obilježili smo i u našoj školi gdje su se medicinarima iz 5. C pridružili i ostatak njihova razreda, njegovatelji iz 1. E i fizioterapeutski tehničari sa svojim nastavnicima Renatom Tisaj i Evelin Horvat.

Jeste li znali da…

  1. u dobi od 20 do 39 godina dvostruko češći moždani udar kod žena nego kod muškaraca
  2. dvostruko više žena umire od moždanog udara nego od raka dojke.
  3. kod žena nesanica i razdražljivost mogu prethoditi tjednima prije moždanog udara
  4. 80 % moždanih udara može se prevenirati promjenom životnih navika i kontrolom rizičnih čimbenika (povišeni tlak i šećer)
  5. žene imaju specifične rizične čimbenike poput visokog tlaka u trudnoći ili korištenja oralnih kontraceptiva uz pušenje

Prvog petka u veljači nosi CRVENU HALJINU!

#čuvajsvojmozakisrce

Tekst napisale: Lucija Šajnović, Izabela Vrtarić i Đurđica Hlapčić.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja