Međimurje Press
Zdravlje

Stres na poslu i zdravlje srca: Postavite granice i zaštitite zdravlje

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svijetu i Hrvatskoj. 

Izvor fotografije: Pexels

S povećanim rizikom od bolesti srca povezano je više faktora poput dobi i obiteljske anamneze na koje ne možemo utjecati, ali i načina življenja i prehrane nad kojima imamo potpunu kontrolu.

Zdrava prehrana ključna je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. I iako postoji generalno uvjerenje kako je zdrava prehrana nužno i skupa, postoje i mnoge cjenovno prihvatljive namirnice bogate hranjivim tvarima. 

U nastavku donosimo nekoliko ideja kako prilagoditi prehranu i zdravo jesti po razumnim cijenama.

5 ideja za obroke koji pridonose kvaliteti srca

Izvor fotografije: Pexels

  1. Smrznuto voće i povrće

Voće i povrće osnova su zdrave i uravnotežene prehrane, no svježe sezonsko voće i povrće, često je skupo. Osim toga, svježe voće i povrće također traži dobru organizaciju i planiranje obroka jer se brzo kvari.

 

Smrznuto voće i povrće praktičan su i cjenovno prihvatljiviji način za uživanje u zdravim i uravnoteženim obrocima tijekom cijele godine. Smrzavanje omogućuje duži rok trajanja i očuvanje kvalitete, što smanjuje bacanje hrane i potrebu za čestom nabavkom. Također se radi o već očišćenim, nasjeckanim i spremnim namirnicama što značajno skraćuje vrijeme potrebno za pripremu obroka.

Od smrznutog voća i mlijeka sa smanjenim udjelom masnoće napravite neodoljiv smoothie, dok od kombinacije smrznutog povrća i mahunarke možete pripremiti ukusno varivo.

  1. Hrana pripremljena u fritezi na vrući zrak

Uživate li u prženoj hrani iz restorana brze hrane, friteza na vrući zrak će vas oduševiti. Pohana piletina, prženi krumpirići i ostala inače nezdrava hrana u fritezi na vrući zrak imat će prepoznatljivu hrskavu teksturu bez korištenja ogromnih količina masnoća i ulja.

Pripremom hrane na ovaj način smanjit ćete unos zasićenih masti, kolesterola i kalorija te sačuvati hranjive tvari u hrani koje se gube prženjem u ulju. Za fritezu na vrući zrak možete prilagoditi sve recepte koji traže prženje u ulju pa je ovo savršena opcija za uživanje u hrani u kojoj ne biste smjeli pazite li na zdravlje srca.

Iako inicijalno trebate uložiti nešto više novaca u fritezu, dugoročno ćete uštedjeti na litrama potrošenog ulja za pripremu pržene hrane – ali i učiniti pozitivnu stvar za svoje zdravlje.

  1. Mahunarke

Grah, leća, slanutak, bob i druge mahunarke povoljne su i pristupačne namirnice koje su izuzetno korisne za zdravlje srca:

  • bogat su izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u snižavanju kolesterola i regulaciji razine šećera u krvi
  • imaju nizak udio zasićenih masti
  • obiluju antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa povezanim s razvojem srčanih bolesti 
  • te imaju nizak glikemijski indeks jer ne izazivaju nagli skok razine šećera u krvi.

Mahunarke se odlično uklapaju u variva i juhe, od njih možete napraviti namaze i popečke, savršene su u ljetnim salatama, a također su popularne i u mnogim svjetskim kuhinjama.

  1. Zdrave grickalice

Izvor fotografije: Freepik

Grickalice su među najvećim neprijateljima zdrave prehrane. Sadrže velike količine transmasnih kiselina, soli i šećera, ali niski udio hranjivih tvari, a također im je teško odoljeti pa često uzrokuju prejedanje čime pridonose prekomjernoj tjelesnoj težini.

To ne znači kako trebate potpuno izbaciti grickalice iz svog života. Vježbajte umjerenost, a prednost dajte zdravim grickalicama. Nasjeckajte mrkvu, celer i papriku na prutiće te ih umačite u namaz od slanutka za kvalitetan međuobrok ili grickanje uz film. 

Tradicionalne grickalice probajte pripremiti sami. Primjerice, kokice su zdrava i jeftina grickalica, a kada za pripremu koristite aparat za kokice na vrući zrak – treba vam tek minimalna količina ulja i soli, za razliku od kokica iz mikrovalne koje obiluju transmasnim kiselinama.

  1. Kuhajte kod kuće

Domaći obroci zahtijevaju planiranje, pripremu i angažman, ali dugoročno pružaju značajne prednosti za zdravlje srca – i vašeg kućnog budžeta.

Pri kuhanju kod kuće imate potpunu kontrolu nad sastojcima koje koristite pa lako možete smanjiti unos nepoželjnih sastojaka koji povećavaju rizik od srčanih bolest. Možete regulirati količinu soli i šećera u obrocima, pažljivo odabrati izvor masti i kontrolirati porcije kako ne biste pretjerali s unosom hrane.

Osim toga, kuhanje kod kuće može biti zabavna aktivnost za cijelu obitelj, a hrana koju sami pripremite bit će ukusnija.

Zamijenite dostavu i gotove obroke obrocima kuhanim u vašoj kuhinji s pažljivo probranim sastojcima i bit će vam zahvalni i srce i novčanik.

Savjet plus: redovno mjerite krvni tlak

Povišeni krvni tlak može se javiti već u vrlo ranoj dobi, a odličan je indikator problema sa srcem koji se s vremenom mogu razviti. Zato bi svako domaćinstvo trebalo bi posjedovati klasični ili digitalni tlakomjer, naročito imate li u obitelji povijest srčanih problema. 

Danas na tržištu postoje razne povoljne opcije. Istražite kakvi tlakomjeri postoje te donesite informiranu odluku o tome koji tlakomjer odabrati za zas i vašu obitelj. 

Uz to, pravilna prehrana i umjerena tjelesna aktivnost temelj su zdravlja i dugovječnosti. Zato, probajte uvesti male zdrave navike u vašu dnevnu rutinu, jer prevencija je ipak najbolji lijek.

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju. 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja