Međimurje Press
Zdravlje

U Čakovcu obilježen Europski dan oralnog zdravlja

Uz prigodno pripremljeni štand te prostor za dječje radionice gdje su učili o pravilnom čišćenju zubi, danas je u Čakovcu obilježen Europski dan oralnog zdravlja. Hrvatsko stomatološko društvo Čakovec i Društvo naša djeca Čakovec u dva sata preventivno – edukativne akcije okupili su velik broj Čakovčana i Međimuraca, u velikoj većini mladih obitelji, roditelja i djece, kojima su podijeljeni edukativni letci, dani savjeti o zubnoj njezi, zubne paste i četkice, te jabuke.

Uz poruku “Vratimo osmijeh na naša lica!” prisutne su pritom u ime organizacijskog odbora akcije i ispred Hrvatskog stomatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora Čakovec, pozdravili mr.sc. Tanja Rosić, dr.med.dent. i Vladimir Mađarić dr. med. dent. Današnju akciju edukacijom i promotivnim materijalima pomogli su provesti međimurski stomatolozi i volonteri, a podržala ih je svojim dolaskom i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine uz 12. rujna, na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine, a uz glavni cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja bez kojeg nema ni općeg zdravlja. Obilježavanjem u Čakovcu ujedno su označili i početak Mjeseca oralnog zdravlja te potaknuli zajednicu na očuvanje oralnog zdravlja, educirali o važnosti prevencije i redovitih pregleda.

Kako su napomenuli, najčešća bolest u ustima je zubni karijes, koji se na sreću može vrlo lako spriječiti poštivanjem triju jednostavnih pravila: 1. Hraniti se zdravo (ne jesti slatkiše između obroka), 2. Čistiti zube poslije svakog obroka (zubni konac) i navečer prije spavanja (zubna četkica) i 3. Ići redovito na pregled k stomatologu (najmanje jedanput godišnje).

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja