Međimurje Press
Zdravlje

U Prelogu obilježen Europski dan oralnog zdravlja i Mjesec oralnog zdravlja

U subotu, 7. listopada Trgu Slobode u Prelogu, međimurski stomatolozi okupljeni u Hrvatskom stomatološkom društvu Čakovec i Društvo Naša djeca Prelog obilježili su Europski dan oralnog zdravlja i Mjesec oralnog zdravlja (od 12. rujna do 12. listopada svake godine), koji se obilježavaju na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine.

Svrha obilježavanja je podizanje svijesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja bez kojeg nema ni općeg zdravlja. Na pripremljenim štandovima dijelili su se savjeti, edukativni letci, paste, četkice i zdravi međuobrok – jabuke , a u radionici su djeca vježbala pravilno čišćenje zubi. Nisu izostale ni zanimljive priče o Gricu i Grecu, a druženju s najmlađima priključio se i Dječji klub SiMS.

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 12. rujna na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine (engl. Council of European Dentists, CED), u svrhu podizanja svijesti  o važnosti očuvanja oralnog zdravlja. Oralno zdravlje je sastavni dio općeg zdravlja i važan čimbenik ukupne kvalitete života. Samo zdrava usna šupljina omogućuje prehranu, govor i socijalni kontakt bez ikakvih teškoća. Najčešća oboljenja usta i zuba, karijes i parodontitis su javnozdravstveni problem zbog svog velikog zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog značaja. Karijes je bolest zuba od koje pati čak 6,3 milijardi ljudi na svijetu ili gotovo 80 % svjetske populacije te još uvijek zauzima neslavno prvo mjesto među najraširenijim bolestima u svijetu. Razlog je ovakve raširenosti u tome što se liječe posljedice, a ne sprečava nastanak  bolesti. Parodontitis je bolest potpornih struktura zuba kod koje se posljedično, ako se pravovremeno i adekvatno ne liječi, javlja gubitak zubi te se smatra šestom najučestalijom kroničnom bolesti od koje boluje 80% odrasle populacije.  Istraživanja su pokazala povezanost parodontne bolesti sa sistemskim bolestima i stanjima kao što su cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, osteoporoza, bolesti dišnog sustava, kao i čak sedam puta veći rizik od preranog poroda novorođenčadi manje porođajne težine. Pravilna i dobra oralna higijena ključ je uspjeha u liječenju oralnih bolesti. Obilježavanje Europskog dana oralnog zdravlja želi istaknuti važnost brige o oralnom zdravlju te podsjetiti što je potrebno za kvalitetno i učinkovito održavanje oralnog zdravlja.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja