Međimurje Press
DruštvoŽupanija

Marijan Ramušćak bio je prvi međimurski župan

30. prosinca 1992. Općina Čakovec je dobila status i naziv Županija Međimurska,  a prvi župan bio je Marijan Ramušćak.

Na današnjoj, 12. sjednici Skupštine Međimurske županije, Marijan Ramušćak obratio se vijećnicima i između ostalog naglasio…

“Vjerujem da dijelimo iste vrijednosti i iste ideale u izgradnji i napretku naše hrvatske domovine i naše Međimurske županije te da u ostvarenju tih vrijednosti stremimo materijalnom, kulturnom, političkom i društvenom boljitku svakog našeg građanina. To je naše poslanje, naša kršćanska ljubav prema čovjeku, Tako smo djelovali od prvih dana ove Županije, tako su nastavili svi dosadašnji župani, tako nastavljamo i danas u zajedništvu na ostvarenju postavljenih ciljeva.

U proteklom 30-godišnjem razdoblju naša je lokalna samouprava u potpunosti opravdala svoje postojanje. U znatnoj je mjeri pridonijela razvoju države i boljitku njenih građana. Usprkos brojnim kritikama, ponekad utemeljenim, nitko ne može poreći da su u samo nekoliko prvih godina sve naše općine i gradovi postigle nevjerojatan uspjeh, rezultate vrijedne divljenja, od uređenja naselja, ulica, trgova, komunalne infrastrukture, razvoja kulture i sporta. Posebno želim naglasiti nastojanja da se od zaborava spasi tradicijska kultura, narod ni i vjerski običaji, kao bitna obilježja identiteta.

Prije 30 godina počeli smo djelovati u nesklonom vremenu izazvanom teškim gospodarskim stanjem, raspadom komunizma, ratom uništene zemlje u borbi za neovisnost države. Stotine tisuća ubijenih, i prognanih, inflacije. Na dan konstituiranja županijske Skupštine inflacija je iznosila 665,5%, životni standard pao je ispod socijalnog minimuma.

Najprije smo osnovali potrebne županijske urede i službe u kojima je poslove državne uprave i lokalne samouprave obavljalo 60 zatečenih državnih službenika, a zatim smo redom rješavali pitanja gospodarskog napretka, razvoja sela i poljoprivrede, izgradnje komunalne infrastrukture, Posebnu pažnju posvetili smo školstvu kao pretpostavci napretka i razvoja. Inicirali smo osnivanje KUD-ova, i konkretno, u prvom mandatu, osnovano je 30-tak farmi goveda uvozom kvalitetne stoke. Sklopili smo u ime države ugovore i korištenju poljoprivrednog zemljišta s naglaskom na proizvodnju povrtnih i voćarskih kultura.

Nastavili smo širenjem komunalne infrastrukture n cijelu Županiju izgradnjom plinske mreže od Donje Dubrave preko Murskog Središća do Štrigove. Vodovodne, električne i telefonske mreže u istom obimu, uredili i asfaltirali gotovo sve ceste, tako da je ostalo samo 4% neasfaltiranih cesta. Uključili smo s ei aktivno u izgradnju autoceste od mađarske granice do Čakovca. Izgrađeno je 6 potpuno novih škola, dograđene tri, obnovljeno 5. U svih 40 školskih zgrada uvedeno je centralno grijanje, izgrađeno 5 sportskih dvorana, Osnovali smo Gospodarsku školu, Srednju školu Prelog, Umjetničku školu-prvu u Hrvatskoj, Znatne smo napore uložili i opstanak tzv. “Preparandije”, danas Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Želim naglasiti da smo, iako djelovali u nesklonim vremenima, doslovno uzeli sudbinu u svoje ruke, iskoristili priliku koju nam je povijest pružila i odredili pravac daljnjeg djelovanja i smisla postojanja lokalne samouprave”.

Dodajmo kako je prvi zamjenik županu prije 30 godina bio iz stranke HSS-a koja je bila u koaliciji s HDZ-om, drugi iz HKDS Davor Radošević, funkciju tajnika obnašao je  Velimir Pleša, a značajnu ulogu imao je i Branimir Posavec dipl pravnik. Osim Ramušćaka funkciju župana obavljali su redom Branko Levačić, Josip Posavec, Ivica Perhoč i danas Matija Posavec.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja