Međimurje Press
Županija

Održana 9. sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji

Predstavljanje poziva za dostavu projektnih prijava za male projekte u sklopu Interreg programa Slovenija Hrvatska do 2027. godine te najava natječaja u sklopu Industrijske tranzicije bile su glavne teme Kolegija načelnika i gradonačelnika u Međimurskoj županiji održanog u četvrtak, 30. studenoga 2023. godine, u Čakovcu. Kolegiju je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo kako Županija dobro i u sinergiji s jedinicama lokalne samouprave koristi svoje prilike kada je riječ o europskim sredstvima.

Imamo našu javnu ustanovu REDEA-u koju smo osposobili da bude na pomoć svim jedinicama lokalne samouprave jer imamo nekoliko segmenata šansi. Jedno je granični program sa Slovenijom koji je pred početkom, a uskoro počinje i program s Mađarskom. Drugo, imamo ITU mehanizam, veliki ugovor od 18 milijuna eura, koji se potpisuje idući tjedan s Gradom Čakovcem, a obuhvaća i općine Nedelišće, Šenkovec, Strahoninec i Pribislavec, rekao je župan Posavec. Župan Posavec je podsjetio i kako Međimurska županija od Ministarstva znanosti i obrazovanja čeka suglasnost za 17 projekata u obrazovanju koje će se potom prijaviti na natječaj Prilagođavanje jednosmjenskoj nastavi. Diljem Međimurja trenutno se gradi 19 vrtića, a čekaju se rezultati natječaja za projekte javne turističke infrastrukture na koji su prijavljeni obnova dvorca Feštetić u Pribislavcu, Kuća popevke u Donjoj Dubravi, projekti u Štrigovi, Donjem Kraljevcu  te Svetom Martinu na Muri.

Poziv iz prekograničnog programa Slovenija-Hrvatska predstavila je ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović napomenuvši kako se on ovog puta odnosi na male projekte.  – Ukupan iznos Fonda je nešto više od 720 tisuća eura. Dva su tipa projekta, ovisno o sredstvima koja se mogu dobiti, do 20 tisuća eura i do 31 tisuću eura. Projekti koji se mogu prijaviti za potporu od 20 tisuća eura namijenjeni su za jačanje prekogranične suradnje u smislu organizacije edukacija, treninga, seminara i nekih malih događanja. Do 31 tisuća eura može se dobiti za organizaciju koncerata, akcije čišćenja prirode, sajmove i druga događanja koja obuhvaćaju više od 200 sudionika, rekla je Polanec Marinović.

Župan Posavec naglasio je kako od 1.siječnja 2024. godine županije preuzimaju poslove imovinsko-pravnih odnosa nekretnina, pokretnina i zemljišta, koje su u vlasništvu države, a nisu od strateškog državnog interesa.

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja