Međimurje Press
Općine

Obraćanje načelnika Općine Selnica povodom Markova

Dolazi nam još jedno Markovo koje ćemo obilježiti na neki drugi način. I za ovu godinu bio je planiran 10-to dnevni program s nizom naših tradicionalnih događanja, ali moramo prihvatiti vrijeme u kojem jesmo i poštivati odredbe Nacionalnog stožera.

Mnogo je rasprava u ovom trenutku je li to sve više potrebno, jer svima nama nedostaje druženje i nadamo se da će sve uskoro proći i vratiti se u normalu.

Nama se od zadnjeg Markova dogodio niz pozitivnih trenutaka, a promjene se vide i na samom terenu. Gradimo vrtić za buduće generacije koji mora biti gotov do 20.12. ove godine, a realan početak rada vrtića mogao bi biti ožujak ili travanj 2021. godine.

Drugi veliki projekt, koji je na Mjeru 7.4.1. apliciralo Dobrovoljno vatrogasno društvo Selnica, je Vatrogasni dom, koji je prihvaćen, te je trenutno u fazi poništavanja postupka javne nabave zbog previsokih cijena ponuda i uskoro se kreće u izmjene projekta.

Krajem 2019. godine dobili smo još niz građevnih dozvola i to za gradnju Spomen parka Pikač i Spomen park nafte, riješili smo imovinsko pravne odnose na području oko ribnjaka, a za gradnju kampa također imamo građevinsku dozvolu.

Županijska uprava za ceste Međimurske županije u svojem proračunu za ovu godinu uvrstila je sredstva za izgradnju nastavka pješačke staze iz Ulice Zrinskih pa sve do naše crkve, a u projektom je obuhvaćena i kompletna rekonstrukcija raskrižja.

Projekt aglomeracije kasni i sada je određen novi termin početka radova, koji će početi u lipnju. Nakon toga imat ćemo rekonstruirane sve ulice na području radova, a posebno važno je da će nakon toga kod sanacije županijskih cesta bit postavljene uzdignute plohe za veću sigurnost prometa kod škole. Elaborat za te radove je pripremljen i ovjeren od svih mjerodavnih službi.

Iako je projektom aglomeracije obuhvaćen jako mali dio područja Općine, za nas je opet veliki jer i tu moramo osigurati više od milijun kuna vlastitih sredstava.

Uskoro očekujemo dodjelu sredstava na nedavnom otvorenim natječajima Ministarstava graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, pa ćemo dalje krenuti s rekonstrukcijom cesta po našoj općini.

Čak i u ovim teškim trenutcima, realno, nismo stali nego smo samo usporili neke radove, a s kojima ćemo uskoro nastaviti. U Merhatovcu je upravo izgrađena atletska staza u punom svojem zamišljenom profilu dok se na postojećem objektu dograđuje sanitarni čvor.

Uz sve nabrojeno planiramo još niz manjih zahvata na dobrobit naših mještana.

Markovo je sada i ne možemo ga pomicati na neki novi termin, no kako kroz godinu imamo još niz događanja, dio planiranih programa izvest će se uz neko sljedeće.

Zahvaljujem se našem velečasnom Tomislavu Leskovaru što je omogućio gledanje svete mise na Markovo preko youtube kanala, a sve kako bi nam svima kroz propovijed i molitvu približio našeg zaštitnika sv. Marka.

Svake godine jedan od najvažnijih trenutaka Markova je podjela javnih priznanja i simboličnih nagrada što ni ove godine nismo preskočili o čemu možete čitati na našim općinskim stranicama.

Vjerujem u skori prestanak mjera, a prema stvarnom trenutku ukidanja mjera odredit ćemo kada i kako ćemo obilježiti naša društvena događanja koja su u planu za ovu godinu. Izgubljeno vrijeme ne možemo nadoknaditi, ali se možemo još više radovati nadolazećim događanjima u kojima možemo pokazati naše zajedništvo i privrženost svojoj općini.

Ono najvažnije od svega, općina redovno ispunjava svoje obveze prema dobavljačima, a cilj nam je pomoći i zaposlenicima naših vrtića kako ne bi ostali bez posla i nadam se da ćemo u tome uspjeti. Redovito se vraća i dug prema izvansudskoj nagodbi, što nam je i najveći teret.

Pošto svake godine naglasim suradnju s javnim poduzećima ovaj put ću ponovno izdvojiti Elektru koja bi trebala više ulagati u rekonstrukciju nisko-naponske mreže jer to je najveći problem kod niza naših kućanstava. Elektra ulaže u trafostanice na našem području, ali rekonstrukcija mora postati prioritet i očekujem konkretne pomake do kraja godine.

Još 2009. godine počele su priče o ukidanju Općine Selnica iz najvišeg vrha županijske vlasti. Nekima je to tema i danas, a žalosno je da to zagovaraju i neki općinski uglednici. Gospodo neće ići. Ponovno ću ove godine spomenuti gospodina Čačića, što nekima, koji nisu ništa učinili u životu, ali imaju taštinu i ego na visokoj razini poručujem, počnite radite za javno dobro, a ne samo na vlastitoj promociji! Čačiću, lani nagrađenom, još jednom VELIKO HVALA na pomoći jer su on i gospodin Marasović uštedjeli općini cca 3,5 milijuna kuna pa ću vjerojatno ja uvijek i iznova govoriti hvala. Upravo mi je on dao do znanja koliki sam uspjeh postigao kada je rekao lani: „Nitko nije vjerovao da se Općina Selnica može izvući, ali Ervin je to uspio.“ Meni veće nagrade od riječi čovjeka kojeg cijenim ne treba. Ove godine nagrađen je gospodin Darko Horvat, čovjek, imenom i prezimenom, a ne zbog stranke, jer je dao punu podršku projektima Općine Selnica i jedina smo općina koja je dobila dva projekta na mjeri 7.4.1.

Gospodo: DJELA, A NE RIJEČI!!! To je ono zbog čega se ljudi nagrađuju u Općini Selnica.

Uz puno želja svima vama dragi mještani, svim prijateljima Općine želim puno zdravlja i veselja, želim vam puno osobnih i poslovnih uspjeha i neka vas sve blagoslovi naš zaštitnik sv. Marko Evanđelist.

Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica

Napomena:

Svetu misu iz Župne crkve od 11 sati možete pratiti putem Youtube kanala na sljedećoj poveznici:

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja