Međimurje Press
Općina Orehovica

Održana 10. jubilarna “Orehijada – festival oreha i sega ka kcoj ide!”

“Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide” održava se od 2014. godine u organizaciji Općine Orehovica i Kulturno umjetničkog društva Fijolica stoga je ove godine priređen pravi jubilej.

Organizatori su se i ove godine potrudili da se mnogobrojni mještani i gosti uvjere zašto grb  i zastava Općine Orehovica na sebi nose, kao simbol, plod oraha koji je vezan uz povijest općine. Ovom manifestacijom napravio se svojevrstan brend koji je posto prepoznatljiv u široj regiji.

Tako je ove subote u cjelodnevnom programu upriličeno predstavljanje lokalnih proizvoda i ručnih radova domaćih OPG-ova i udruga koje se bave rukotvorinama. I ove godine birala se „najfineša orehnjača, najbolši orehovec i najlepši kolač“.

Mimohodom kroz Orehovicu u pratnji Zrinske garde, limene glazbe, mažoretkinja iz Male Subotice te djece predškolske skupine Osnovne škole Orehovica otvoren je i Međunarodni susret folklornih društava u kojem su sudjelovali Dječja folklorna skupina DV „Medo“ Orehovica“; Mali folkloraši Osnovne škole Orehovica; KUD Strahoninec; KUD „Tančec“ Jalševec Nartski, Rugvica; Međimursko folklorno društvo „Ivan Car“ Ljubljana; Udruga Zdenčina 1562, Donja Zdenčina; KUD Belica; Pjevački zbor „Zora“ i tamburaši iz Kisega; KUD „Elizabeta“, Jalžabet; Folklorno društvo Prekmurje, Lendava; KUD „Marof“ Novi Marof.  Spomenuta Kulturno-umjetnička društava iz raznih krajeva naše domovine svojim bogatstvom i raznolikošću plesova i pjesama, te nošnji, oduševljavaju posjetitelje i približavaju im ljepotu i bogatstvo naše kulturne baštine.

U povodu 10.godine, velikog jubileja, Orehijade, u središnjem parku članovi KUD-a Fijolica posadili su sadnicu oraha – kao simbol trajnosti, rasta i povezanosti s prirodom.

Predsjednik KUD-a Fijolica Branko Sušec i načelnica Općine Orehovica Dijana Čurin izrazili su zadovoljstvo što se Orehijada uspješno održava već deset godina, a okupljene je pozdravio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Najbolju orehnjaču spremila je Vera Rost, najljepši kolač na oko je kolač Ane Kolar, najbolji orehovec spremila je Jasna Kampuš, Nada Gombar dobila je nagradu za najdeblji orah, dok je posebnu nagradu za najkreativniju orehnjaču i najbogatiji nadjev dobio KUD Zdenčina.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja