Međimurje Press
Općina Štrigova

U ŠTRIGOVI OTVORENO 23. URBANOVO

Manifestacija Urbanovo, 23. po redu, otvorena je, uz dodjelu diploma s Međunarodnog ocjenjivanja vina “Štrigova 2024.“ te dodjelu Nagrade „Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon, u petak, 17. svibnja 2024. godine, u Štrigovi.

U Domu kulture u Štrigovi danas je svečano otvoreno Urbanovo 2024. – Festival Pušipela, manifestacija koja iz godine u godinu raste i privlači sve veći broj posjetitelja.

Jedna od vodećih vinskih manifestacija Hrvatske, Urbanovo ove godine traje od 17. do 26. svibnja, a donosi nadaleko poznati program, dopunjen s nekoliko noviteta. Županija partner je Primorsko-goranska županija, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Uz sve ostale vrijednosti, Urbanovo je mjesto susreta i suradnje te mjesto povezivanja sjevera i juga Hrvatske. Ta promocija naših kvalitetnih proizvoda je nešto čemu cijela Hrvatska mora težiti. Znamo koliko se ostvaruje noćenja u Hrvatskoj i koliko imamo turista pa mislim da bi bila šteta ne ponuditi im sve ono što se kvalitetno proizvodi na hrvatskom kontinentu. Na taj način Hrvatska se promovira kao destinacija kvalitete pa u tom duhu mi surađujemo s Primorsko-goranskom i Šibensko-kninskom županijom, rekao je župan Posavec.

Urbanovo je jedna od tri najznačajnije enološke i gastronomske manifestacije u ovom dijelu Hrvatske, ako ne i šire, rekao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije napomenuvši kako tu tvrdnju temelji na čak 170 vrhunskih etiketa vina koja se nude na ovogodišnjoj manifestaciji, prekrasnom krajoliku gdje se održava i na infrastrukturi koja se izgradila upravo na temeljima ove manifestacije.

Festival pušipela održava se Domu kulture Štrigova, od petka 17. do nedjelje 19. svibnja,   posebna vrijednost manifestacije su i Dani otvorenih podruma, u subotu i nedjelju, 24. i 25. svibnja, Obiteljski dan na redu je u nedjelju, 19. svibnja, a tu je i Svjetska izložba karikature. Novost manifestacije je Urbanovo vlak, koji će posjetitelje prevoziti od Zagreba do Čakovca, a potom će „hop on i hop off“ busevima biti prevezeni do Štrigove.

Svečanosti su nazočili Matija Posavec, župan Međimurske županije, Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, Marko Jelić, šibensko-kninski župan, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Olivera Šarić, savjetnica direktora Hrvatske turističke zajednice, Rebeka Čurin, 8. kogovska vinska kraljica, međimurski načelnici, gospodarstvenici i brojni ljubitelji dobre vinske kapljice.

Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“, Robert Horvat rekao je kako je Festival Pušipela prilika za slavlje bogate vinogradarske tradicije, okupljanje u zajedništvu i uživanje u izvrsnim međimurskim vinima. Zahvalio je svima koji su svojim doprinosom omogućili da Urbanovo postane simbol kvalitete i ugleda međimurske vinske regije te naglasio kako je ponosan što manifestacija kontinuirano raste.

„Danas ponosno stojim ovdje okružen ljudima čija predanost i trud čine našu vinsku zajednicu tako posebnom. Kroz godine naša udruga je rasla i razvijala se. Naša suradnja i zajednički rad su nas doveli do ovog trenutka. Urbanovo konstantno raste, a Festival Pušipela iz godine u godinu postaje sve bolji i atraktivniji.“ – rekao je predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“, Robert Horvat.

 

Foto: (rd) (mš)

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja