Međimurje Press
Općine

Prošćenje u župi „Sv. Katarine djevice i mučenice“ Gornji Mihaljevec

Jučer je u župi „Sv. Katarine djevice i mučenice“ u Gornjem Mihaljevcu, uz tradicionalno prošćenje obilježen spomendan na Stjepana I. Svetog koji je bio prvi ugarski kralj iz dinastije Arpadovića, u narodu poznat kao sv. Stjepan Kralj.  „Podijelivši ugarsku Crkvu na 2 nadbiskupije i 8 biskupija, sagradivši mnoge samostane i crkve, kralj Stjepan je udario solidne temelje za stvaranje kršćanske kulture u svome narodu.“,  istaknuo je u nadahnutoj propovijedi predvoditelj koncelebriranog misnog slavlja vlč. Mario Dukić iz Zagrebačke nadbiskupije, trenutno na studiju kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Misno slavlje su koncelebrirali vlč. Mislav Mikac kao domaćin, te vlč. Ivan Herceg – župnik župe Nedelišće,  vlč. Nikola Samodol – u mirovini i vlč. Josip Horvat – u mirovini.

Misno slavlje je pjesmom popratio crkveni zbor župe domaćina pod vodstvom orguljašice Danice Gašparec uz nazočnost velikog broja vjernika, tako da je crkva bila premala da primi sve nazočne pa su misu pratili iz dvorišta crkve.

 

Svim nazočnima je zahvalio domaćin vlč. Mislav Mikac na velikom odazivu, vjeri i očuvanju tradicije.  Na kraju misnog slavlja posvećene su obnovljene crkvene orgulje, te je koncert na orguljama izveo Višeslav Jaklin – orguljaš varaždinske katedrale uz solo pjevanje Dominika Padarića – bariton, koji su nagrađeni velikim pljeskom oduševljenih župljana.

Na „Krolovo“ je i tradicionalno prošćenje te su licitari i kramari u velikom broju podigli raspoloženje vjernika uz nezaobilazni gvirc, medenjake i licitarska srca. Ovo je bila prilika da se sretnu prijatelji iz mladosti, a da župljani kao dobri vjernici drže do tradicije potvrđuje i to što su mnogi koje je život odveo iz rodne župe uzeli slobodne dane ili godišnji odmor jer „Krolovo se ne propušta!“

Željko Tomašić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja