Međimurje Press
Županija

Sedam projekata iz Međimurja konkurira za nagradu “Suncokret ruralnog turizma”

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“  koja će se održati 30. studenog 2023. godine u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, Gospodarska zona 10, s početkom u 19,00 sati.

Ove će godine na svečanosti prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma.

Iz Međimurske županije prijavljeno je sedam projekata…

U kategoriji turistička seljačka gospodarstva prijavljen je OPG Opor – Oporovec s isto imenim projektom. Obitelj Zadravec iz Oporovca tradiciju bavljenja poljoprivredom naslijedila je od svojih roditelja čiji način života i rada čuvaju od zaborava i nastoje ga prenijeti budućim naraštajima. OPG Sirana Opor proizvodi kozje mlijeko te ga prerađuje u sireve različitih vrsta od mladih, dimljenih i polutvrdih koje posjetitelji mogu degustirati u njihovoj kušaonici. Dolaskom na njihovo gospodarstvo gosti upoznaju proizvode, životinje i način života u kojem od polja preko štale do stola nastoje razviti inovativnost koja proizvodu daje dodatnu vrijednost. Proizvode izlažu na sajmovima te su nagrađeni brojnim priznanjima, plaketama i medaljama što potvrđuje njihovu kvalitetu.

U kategoriji a) tradicionalna ruralna domaćinstva prijavljena je Kuća za odmor Lina s istoimenim projektom. Ova kuća je smještena na jednom od najviših vrhova Međimurja – Mohokosu. Tamo su glavni proizvođači buke ptice, vjeverice, srne i ljubazna riječ dobrih ljudi koji žive na tom prostoru. Sve navedeno je topla pozivnica da doživite jedinstveni ugođaj drvene kuće s dušom čiji su zidovi i namještaj izgrađeni rukama vlasnika, kuće koja je spoj tradicionalnog i modernog. Čista priroda, briga o okolišu, očuvanje prirodnih resursa su dovoljni atributi koji su Holiday kući Lina, kao prvoj ruralnoj kući za odmor u Hrvatskoj, omogućili certifikat Ekolabel kao garanciju kvalitete usluge i proizvoda.

U kategoriji tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljena je Turistička zajednica Međimurske županije s projektom Slamnati krov d.o.o. – Izletište Goričanec. Izletište se nalazi u Svetome Martinu na Muri, a svojim gostima osim uživanja u prirodnim ljepotama, biciklizmu, trčanju, šetnjama, druženju s životinjama nudi i bogatu gastronomsku ponudu, domaće specijalitete, ugodan ambijent, degustacije vina te uvijek domaću atmosferu. Izletište je mjesto za cijelu obitelj, okruženo je prekrasnom autentičnom prirodom, rijekom Murom i šumama, a oko objekta posjetitelji mogu susresti brojne domaće životinje kao što su patke, zečevi, konji, magarci i ovce. U dvorištu objekta nalazi se unikatno drveno dječje igralište, a u blizini se mogu razgledati i zanimljive starinske skele za prijelaz rijeke.

 

U kategoriji vinski turizam prijavljen je Vidikovac Mađerkin breg s projektom Vidikovac Mađerkin breg – Štrigova. U mjestu Robadje, povrh Štrigove nalazi se Vidikovac Mađerkin breg. Napravljen je od lameliranog drveta u zvjezdanom tlocrtu s metalnim perforiranim stepenicama. Omiljeno je odredište brojnih biciklista, pješaka i izletnika. Stojeći na posljednjoj platformi, posjetitelj se nalazi na najvišoj točki Međimurja, na 361 metar nadmorske visine. S vidikovca seže prekrasan pogled na čak pet država: Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Austriju i Slovačku. Vidikovac je postao jednim od najpoznatijih fotografskih motiva Međimurja kao i mjesto kojeg obožavaju ljubitelji prirode i svježeg zraka te vina.

U kategoriji aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru prijavljen je PG Geler j.d.o.o. s istoimenim projektom. PG Geler nalazi se u prekrasnoj prirodi u srcu gornjeg Međimurja, u općini Sveti Juraj na Bregu, u mjestu Mali Mihaljevec. Gostima nude adrenalinske aktivnosti kao što su adrenalinski park, zip-line, paintball, team-building igre za sve dobne skupine, divovsku ljuljačku, vožnju quad motorima, vožnju džipom. Uz bogatu ponudu aktivnosti aktivnoga odmora okruženoga prirodom nude i rezervaciju smještaja u eko friendly kućicama građenima tradicionalnom gradnjom. Sve aktivnosti PG Gelera odvijaju se na njihovome terenu uz vođenje stručnih osoba s certifikatima za pustolovni turizam.

U kategoriji ruralno turistički projekti prijavljen je EKOMUZEJ MEĐIMURJE s istoimenim projektom. Ekomuzej Međimurje je putovanje kroz koje posjetitelji istinski mogu doživjeti identitet i baštinu mjesta, način života i kulturu, te tako održati živim duh lokalne zajednice i prenijeti ga široj javnosti. On je istinski biser Međimurja.

U kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i ostalih marketinških oznaka prijavljena je Udruga vinogradara i vinara “Hortus Croatiae”  s projektom Robna marka Pušipel – Udruga vinogradara i vinara Hortus Croatia. Pušipel se u međimurskim vinogradima javlja već u 19. stoljeću te je poznatiji kao autohtona međimurska marka vina dobivena iz sorte moslavac. Riječ je o laganome voćnome, pitkome i osvježavajućem vinu koje se odlikuje visokom kvalitetom okusa i mirisa. Danas se u Međimurju proizvode Pušipel Classic koji je standardno suho vino kvalitete koju su provjerile i odobrile lokalne udruge te Pušipel Prestige koji je vino kasnijih berbi s više koncentracije, ponekad slađeg karaktera. Međimurski je pušipel sve poznatiji domaćoj i internacionalnoj javnosti jer je njegova kvaliteta višestruko nagrađivana prestižnim Decanter nagradama.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti put dodjeljuje nagrade onim najboljima, a ove godine za nju se natječe čak 197 prijavitelja u osam kategorija.

Slaven Klobučar

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja