Međimurje Press
Županija

Ususret Urbanovu 2023.

Pozivam naše građane, kao i posjetitelje iz drugih dijelova Hrvatske, ali i Europe da posjete ovo prvo Urbanovo bez granica, da budu dio naše priče o poštovanju prema vinu i prema radu i znanju kojima je stvoreno“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ususret ovogodišnjem izdanju Urbanova održana je konferencija za medije kojoj su u srcu štrigovskih bregova domaćini bili članovi vinarske obitelji Knehtl-Medenjak, kojima je  zahvalio i župan Međimurske županije Matija Posavec, rekavši da predstavljaju sinonim za svakog vrijednog međimurskog vinara, svakog skromnog čovjeka koji svojim rukama stvara svjetski priznat proizvod.

Župan Posavec rekao je kako je ove godine partner Urbanova Šibensko-kninska županija, čiji nam predstavnici dolaze u uzvratni susret, s obzirom da se Međimurska županija svojim OPG-im i etnoblagom predstavlja u Skradinu na velikom Sajmu agroturizma narednoga vikenda.

Novinarima se obratio i predsjednik Hortus Croatiae Robert Horvat: „Naša su vina spremna za sve vinoljupce, ali i za stroga nepca enologa“, poručio je predsjednik Društva vinogradara i vinara te zahvalio i Međimurskoj županiji na podršci.

Urbanovu će tradicionalno prethoditi međunarodno ocjenjivanje vina 28. i 29. travnja, u organizaciji udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae i Općine Štrigova. „Pristiglo je 205 uzoraka od čak 22 sorte vina, odnosno od 58 proizvođača iz Hrvatske i Slovenije, što pokazuje rast ovog enološkog događaja. Uz redovite berbe, ocjenjivat će se i crna vina te pjenušava za koje je na ocjenjivanje pristiglo čak 11 uzoraka. Dodjela nagrada bit će na otvorenju Festivala Pušipela 12. svibnja u domu kulture u Štrigovi“, rekao je načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te dodaokako ga posebno raduje dodjela Nagrade Franjo Lebar za najbolji sauvignon, ustanovljena u spomen na prvog vinskog viteza – vinara Franju Lebara iz Železne Gore.

Urbanovo će s pratećim priredbama i prezentacijama trajati dva tjedna, s centralnom svečanošću Festivalom Pušipela – u čast naše autohtone sorte, ali i svih drugih sorti odnjegovanih na međimurskoj vinskoj cesti nakićenoj platinom i zlatom Decantera.

U centru i ovog Urbanova bit će kultura uživanja u vinu i ponos što smo tijekom godina Urbanovo podigli na razinu vrhunske europske i svjetske manifestacije“, rekao je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

I ove godine kulturu uživanja u vinu pratit će kultura iz Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi čiji je ravnatelj Jurica Cesar najavio izložbu „Vina na granici, vino na meji“, koja se u Arhivu otvara 12. svibnja u 15 sati.

Ulaznice za Festival Pušipela prodavat će se po 20 eura, a u sve festivalske dane (12., 13. i 14. svibnja) uz bogat program posjetitelji će moći uživati u degustacijama od 12 do 19 sati u štrigovskom domu kulture.

Dani otvorenih podruma slijede vikend nakon Festivala Pušipela (19. i 20. svibnja), a sudjelovat će sljedeće vinarije: Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar te Vuković.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja