Međimurje Press
Županija

Vukovar u srcu Međimuraca ima posebno mjesto, kao i međimurski branitelji u srcu Grada Heroja

I ove godine, Međimurci su dostojanstveno i u tišini koračali u koloni sjećanja koja je prošla Vukovarom, simbolom slobode i žrtve koja je za nju dana. Župan Međimurske županije Matija Posavec, u ime svih stanovnika Međimurja, odao je na vukovarskim stratištima počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, te žrtvama rata.

Vijence je sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, gradonačelnicom Varaždinskih Toplica Dragicom Ratković, gradonačelnikom Ludbrega Dubravkom Bilićem i načelnicom Općine Donja Voća Sanjom Kočet položio kod spomen obilježja na poginule i nestale hrvatske branitelje – pripadnike policijske uprave Varaždinske i Međimurske koji su sudjelovali u obrani Vukovara i Borova naselja od 11. 09. 1991. – 20. 11. 1991. godine, na Trpinjskoj cesti, te kod spomen obilježja u Borovu Naselju. Molitvu za sve poginule i nestalne branitelje predvodio je vlč. Pavao Mesarić, župnik Župe sv. Martina biskupa Donja Voća, dok je uspomene o tim teškim trenucima evocirao Dragutin Špac, vukovarski branitelj i pripadnik tadašnje Policijske uprave Varaždin.

U obrani Vukovara i ostalih gradova u Slavoniji – Vinkovcima,  Tovarniku, Borovu Naselju, sudjelovalo je dvjestotinjak aktivnih i pričuvnih policijskih službenika, tadašnje Policijske stanice Čakovec, ustrojene u okviru Policijske uprave varaždinske. Iz Policijske stanice Čakovec, 11. rujna 1991. u obranu grada Vukovara upućeno je 58 policijskih službenika, tzv. zadnja vukovarska grupa, koja je podnijela najveći teret i najteže stradala. Padom Vukovara, 18. studenog 1991., zatočena su 24 policijska službenika, dok se njih 14 uspjelo probiti iz okruženja. U obrani grada Vukovara i zapadne Slavonije poginulo je deset policijskih službenika iz Međimurja, a 26 ih je ranjeno, dok se jedan policajac Policijske stanice Čakovec još uvijek smatra nestalim.

Mnogobrojni hrvatski branitelji, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, članovi braniteljskih udruga, te građani županija sa sjevera Hrvatske uputili su se u Kolonu sjećanja, te dužno poštovanje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo i kod vječnog plamena na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Župan Posavec upalio je svijeću i podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari. Na mjestu gdje je 20. studenoga 1991. godine agresor doveo na poljoprivredno dobro Ovčara nedaleko od Vukovara 200 hrvatskih branitelja i civila, prethodnog dana odvedenih iz vukovarske bolnice, te su svi pobijeni.

Vukovar u srcu Međimuraca ima posebno mjesto, baš kao što građani Vukovara ne zaboravljaju svoje branitelje i iz našeg kraja, pripadnike policije koji su Grad Heroj branili do zadnjeg metka u najstrašnijoj, zadnjoj smjeni prije pada.

„Iskreno poštovanje i duboko razumijevanje veličine žrtve koju su naši branitelji podnijeli, kao i prenošenje te poruke u budućnost, put je kojim trebamo usmjeriti svoju zahvalnost. Bol u obiteljima koje su tragedije zadesile, odjekuju generacijama, a na nama je ljudska dužnost pokazati im pijetet, dati znak da nisi zaboravljeni i sami. Zato smo danas ponovo ovdje, u Vukovaru, da se u ime svih Međimuraca i Međimurki, te Međimurske županije poklonimo najvećoj žrtvi, ali i slobodi kao najdragocjenijem daru koji su nam branitelji baštinili“, poruka je župana Matije Posavca koji je zahvalio i svim međimurskim braniteljima i građanima Međimurja koji su ponovo organizirano posjetili Vukovar 18. studenoga, kao i građanima koji su u svojim mjestima upalili svijeće sjećanja i uputili molitve za stradale, te se time pridružili Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja