Međimurje Press
Glazba

Stiže “taj petak”: HDS ZAMP predstavlja Megadance autore!

Služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja ponosno ističe podršku glazbenom događanju “Megadance Party” koje će se održati u petak 9. veljače u zagrebačkoj Areni. To je festivalsko-memorijalni glazbeni spektakl koji vraća duh diskoteka 1990-ih, kada je dance glazba hrvatskih autora živjela svoje najbolje dane. 

Na događanju će nastupiti više od 20 najpoznatijih imena, predstavnika često podcjenjivanog, ali neupitno žilavog žanra koji je preživio 3 desetljeća i još uvijek dovodi nove generacije na plesni podij. Nekoliko sati jedinstvene, retro glazbeno-plesne atmosfere uživo vratit će publiku u rasplesane dane kraja prošlog milenija. Vikendima u ponoć tada se pod disko kuglama klubova u zemlji – ali i šire – jednoglasno i obavezno orilo „Tek je 12 sati“, himnični refren najvećeg od mnogih hitova kojeg je iznjedrio hrvatski dance.

Zato i HDS ZAMP, čiji je glavni slogan “Glas autora” podržava ovaj revival projekt. Megadance partyja nema bez Megadance autora. Više od 70 ljudi kreiralo je nezaustavljivi dance val, kao autori glazbe i teksta, aranžeri ili producenti. Njihovo umijeće, talent te rad tijekom hrvatske „dance groznice“ učinili su neke tada mlade izvođače velikim zvijezdama, a brojne njihove singlove evergreenima. Neki to danas zovu trashom, drugi to zovu glazbom njihove mladosti, ali sigurno je: svakomu je bar jednu večer DJ „spasio život“ nekim Cro-dance hitom. Cijelo to vrijeme autori su uglavnom ostajali u sjeni, iza kulisa i izvan dosega reflektora i TV kamera.

Ovaj petak je prilika za taj metak – upoznavanje javnosti s nekima od „Megadance autora“, koje predstavljamo u brošuri istog naziva. Bez njih je cijela priča nezamisliva: Boris Đurđević, Borivoj Vincetić, Damir Devčić, Fayo, Guido Mineo, Ilan Kabiljo, Josip Miani Pipi, Miro Buljan, Neven Paleček Papageno, Sandi Cenov i Senna M otkrivaju kako su nastali najveći hitovi hrvatskog dancea, kako je živjela, disala i plesala ta scena devedesetih, što je tada bilo bolje i zbog čega se te pjesme i danas sviđaju novim tinejdžerima.

Mnogima od njih te su pjesme obilježile karijeru i omogućile ispunjen život, između ostalog, zahvaljujući i honorarima koje im služba ZAMP redovito isplaćuje kad god se te pjesme emitiraju na radijskim i tv postajama, streamaju na digitalnim servisima ili izvode na koncertima i nastupima po cijeloj zemlji. To je naš posao i s ponosom ga i odgovornošću obavljamo za sve glazbene kreativce, napravili oni jednu pjesmu ili stotine njih.

Indikativno je kako četvrt stoljeća u Hrvatskoj nije niknuo autohtoni novi žanrovski fenomen koji bi hrvatsku glazbu mogao plasirati i izvan teritorijalnih granica. Prije trapa svjedočili smo velikom bumu klapske i tamburaške glazbe temeljene na tradicionalnim zasadima, no kad je posrijedi hitoidnost, produkcija, masovnost, komercijalnost, graviranje svjetskih trendova, međunarodni potencijal, kao i lansiranje renomiranih vokalnih solista, zvijezda, ali i skladatelja i tekstopisaca, onda je to zasigurno ono što prepoznajemo pod titulom hrvatski dance,“ ističe u svom tekstu u ovoj brošuri poznati glazbeni novinar i publicist Bojan Mušćet.

Brošura „Megadance autori“ u izdanju HDS ZAMP-a bit će dostupna u ograničenoj nakladi ekskluzivno na večer koncerta u Areni. Najveći fanovi u nju će tamo moći dobiti i potpise tvoraca njihovih omiljenih hitova. S nestrpljenjem čekamo taj petak i pozivamo sve na party koji se čekao 30 godina.

HDS ZAMP

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja