Međimurje Press
Grad Čakovec

Prvomajska čestitka gradonačelnice Grada Čakovca!

U povodu Međunarodnog praznika rada, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini uputila je čestitku u kojoj stoji:

„Poštovane sugrađanke i sugrađani! 

                Obilježavanje Prvog svibnja u našoj zemlji ima višegodišnju tradiciju, a uobičajene proslave na otvorenom kao da su u drugi plan stavile pravi smisao ovog praznika. Njegova svrha je da se prisjetimo teškog puta kojeg je čovječanstvo prošlo kako bi ostvarilo osnovna ljudska prava,  u ovom slučaju pravo na rad i pravo na pristojnu plaću. U današnje vrijeme kada smatramo da se sve podrazumijeva, teško je shvatiti da je prije nešto više od stotinu godina bilo normalno raditi po šesnaest sati dnevno bez dana odmora. Bilo je uobičajeno da djeca počnu raditi s deset godina, a da radni vijek završava doslovno odlaskom na groblje. Zahvaljujući brojnim znanim i neznanim ljudima, koji su nerijetko na demonstracijama ostavljali svoje živote, danas imamo prava na godišnji odmor i mirovinu, a dječji rad je zabranjen.  

                Praksa pokazuje da stečena prava nisu zapisana u kamenu, već su prilično krhka. To najprije vrijedi za radna prava. Svaka malo veća kriza najprije se reflektira na primanjima najvećeg broja građana, koji su prisiljeni raditi više za manje novaca. I kod nas još uvijek postoje tvrtke koje ne isplaćuju plaće, uskraćuju pravo na godišnji odmor ili žene za isti posao plaćaju manje nego muškarce.  

                Ovaj praznik prilika je da nastavimo koracima naših predaka, koji su shvaćali da je pristojna plaća kojom se mogu prehranjivati i obrazovati obitelji, preduvjet svakog razvoja te da bez nje nema budućnosti. Sve dok u našoj zemlji građani svojim primanjima neće moći u potpunosti zadovoljiti svoje potrebe, svjedočit ćemo iseljavanjima. 

                Stoga, borba za radna prava borba je i za budućnost Hrvatske! Sretan Vam Međunarodni praznik rada!

gradonačelnica

Grada Čakovca

Ljerka Cividini“

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja