Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom

U sklopu obilježavanja Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom, na grob Juraja Lajtmana u Prelogu,  položit će se vijenci i zapaliti svijeće. Naime, Grad Prelog bit će dio obilježavanja ovoga Dana u Međimurskoj županiji.

Nakon vojnog oslobađanja Međimurja, na Franjevačkom je trgu u Čakovcu 9. siječnja 1919. održana velika narodna skupština na kojoj je donesena Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države i izražena želja za pripojenjem tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom je Spomendan u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 9. siječnja. Dana 23. rujna 2005. godine Hrvatski sabor je dopunama Zakona o blagdanima, Spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 9. siječnja proglasio Spomendanom kao sjećanje na događaj na kojem je narod Međimurja demokratski odlučio da svoju budućnost vidi u državnom-pravnoj vezi s ostatkom hrvatskog naroda. Dan spomena na donošenje Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države značajan je radi njezine uloge u povijesnoj težnji očuvanja jedinstvenosti hrvatskog teritorija.

Obilježavanje Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom, u Prelogu će se održati u četvrtak, 9. siječnja, u 10,00 sati. Okupljanje uzvanika je predviđeno od 09,45 do 10,00 sati na groblju u Prelogu.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*