Međimurje Press
Grad Prelog

Pegled tjednih događanja na području Grada Preloga od 15. do 22. veljače 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 18. I 19.2.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI  
 • Neustrašiva njuška (Paws of Fury: The Legend of Hank)

Animirani; Uloge/Glasovi: Tarik Filipović, Marko Makovčić, Nikola Marjanović, Goran Malus, Dražen Bratulić

Naoko neugledni pas Hank sanja velike snove. Toliko velike da želi postati pravi pravcati samuraj. E sad, nije to baš tako jednostavno kao u snovima. Najgore od svega nije ni nepoznata zemlja, ni daleki put, ni neobična hrana koja uopće ne liči na pseću, već njegov strah kako izaći na kraj s jedinim stanovnicima te zemlje – mačkama. Hank, neodoljiv i lijepo odgojen pas ima za protivnika vrlo zločestog mačora, Ika Chu-a opakog vođu nepobjedive vojske samuraja. Ika nagovara pomalo naivnog Hanka da postane samuraj i glavni zaštitnik grad Kakamucho. Hank prihvaća ponudu ne sluteći prave namjere podloga Ika Chua. Srećom, u Kakamucho upoznaje Jimba, nekada velikog i karizmatičnog samuraja koji, mada ispočetka nevoljko, uzima Hanka pod svoje i uči ga “tajnama zanata”. Sklopivši prvo istinsko prijateljstvo između mačke i psa, njih dvojica kreću na ludo i nezaboravno putovanje kako bi spasili grad Kakamucho od zlog Ika Chua. Na koncu Hank ispunjava svoje snove i spoznaje što uistinu znači biti samuraj.

 • 18. i 19.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI  
 • Ant – Man i Wasp: Kvantumanija (Ant-Man and the Wasp: Quantumania)

Akcija, avantura, SF; Uloge: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer, Kathryn Newton, Jonathan Majors

Partneri superjunaci Scott Lang i Hope Van Dyne vraćaju se kako bi nastavili uzbudljive pustolovine kao Ant-Man i Wasp. Scott Lang i Hope Van Dyne, zajedno s Hopeinim roditeljima Hankom Pymom (Michael Douglas) i Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer), te njegovom kćeri Cassie Lang, istražuju  Kvantno carstvo u kojem komuniciraju s neobičnim stvorenjima i upuštaju se u avanturu koja nadilazi granice onoga što su mislili da je moguće.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA  

 • DO 28.02.2023., IZLOŽBA „ŠPANCERANJE PO PRILOČKOJ PROŠLOSTI“

Razmjenom znanja i promišljanja s obrazovnim ustanovama i  suradnjom sa zajednicom, u Muzeju Grada Preloga predstavljamo izložbu „Španceranje po priločkoj prošlosti“ koja prati razvoj Preloga od razdoblja rimske uprave, srednjega vijeka, preko povijesne jezgre nastale u razdoblju baroka, središta društvenog okupljanja i načina života uz rijeku Dravu. „Prošećite“ kraj kule, crkve, Lovca i pošte, povijesne zgrade solane, svilane, muzeja, zatim uz rijeku Dravu, preko mosta, bez straha od Pesjaneka, te se na posljetku zasladite priločkim klecinprotom. Naglasak je prvenstveno stavljen na arheološke lokalitete u Prelogu, znamenite građevine te život uz rijeku Dravu. Autorice izložbe su kustosica Muzeja Iva Kožnjak i profesorica Srednje škole Prelog Tajana Štefok.  U oživljavanje povijesnih fotografija, a samim time i mjesta u Prelogu, uključili su se učenici Srednje škole Prelog koji su na temelju starih fotografija zabilježili današnje stanje znamenitosti.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA  

 • 22. 02.2023., SRIJEDA U 18 SATI, PUTOPISNA SVAŠTARA SRIJEDOM 

Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga već sedmu godinu za redom organiziraju svoju tradicionalnu zajedničku manifestaciju Putopisna svaštara srijedom . U pitanju je ciklus putopisnih predavanja koja se odvijaju u zimskim mjesecima srijedom, kako bi se publika motivirala za buduća putovanja. Predavači također daju konkretne upute i smjernice za planiranje različitih ruta, tako da se uz informacije o destinaciji, mogu postaviti i konkretni upiti. Predavači su profesionalni putnici ali i entuzijasti s ovećom kilometražom iza sebe pa je sam ugođaj ležeran, a destinacije egzotične. Ove godine u ciklusu sudjeluju sljedeći predavači:

08.02.2023. u 18:00 „Plivanje s morskim psima“ Vladimir Glavina

Plivamo s morskim psima na Tahitiju i Bora-Bori! Pustolov koji nas vodi kroz ove egzotične destinacije dolazi iz susjednog Čakovca, bavi se fotografijom, snimanjem i naravno, putovanjima! Vladimir Glavina, koji sa suprugom Eleonorom, već 30 godina putuje svijetom, će nas provesti kroz video snimku putovanja na Tahiti. 

22.02.2023. „Više od godinu dana magičnog putovanja“ Ivana Validžić, Saša Varga i Moon: La vida magica 

Saznajte kako su Ivana i Saša proputovali Američki kontinent samo s dva ruksaka na leđima i četveronožnom članicom Moon koja ih je pratila na toj avanturi. Oni to zovu magičan život i uvjereni su da je takav svaki dan koji živiš i kreiraš slušajući sebe i svoje snove jer upravo to ih je dovelo do savršene godine njihovih života. Ostavivši iza sebe sve što je vezano uz “klasičan život” otisnili su se u pustolovinu koja pruža nezamislive prizore novih država, otvara vrata prijateljstvima koja traju zauvijek, pomiče granice i čini povratak doma zauvijek drugačijim, jer su se oni vratili drugačiji.

01.03.2023. „Gdje misli nestaju“ Damir Šantek 

U ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su teksta posvećena zanimljivostima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka. Nadahnutim tekstovima i predivnim fotografijama tako su nam približeni neki od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstveni klifovi i mnogi drugi atraktivni prirodni fenomeni.

DOGAĐANJA 

 • 18.02.2023., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA

Početkom mjeseca prosinca, kreće jedno od omiljenih trkačkih natjecanja u našem kraju, 11. po redu Polarna liga Prelog, u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog. Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa. Organizator zadržava pravo promjene podloge trčanja prema trenutnim vremenskim prilikama, tj. neprilikama.

START I CILJ: Prelog, kod mostića na nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava; preko puta DG Sporta. 

DATUMI ODRŽAVANJA: 9 zimskih SUBOTA u prosincu 2022, siječnju i veljači 2023. 

 1. kolo – 18.02.2023. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

 • 19. 02.2023., NEDJELJA OD 14 SATI, FAŠNJAK U PRELOGU  

Turistička zajednica Grada Preloga, već tradicionalnim pozivom: „Bedaki norijo saki dan, a pametni samo na Fašnik“, poziva na ovogodišnji Fašnjak u Prelogu. Ove će godine fašnička povorka Prelogom proći u nedjelju, 19. veljače te se pozivaju mjesni odbori s područja Preloga, udruge, grupe građana te svi koji žele promijeniti svoj izgled na jedan dan da se pridruže velikom fašničkom veselju u Gradu Prelogu. Maskirajte se, uredite i na taj način uljepšajte ovaj dan i uživajte u bogatoj ponudi uz čaj i slatke krafne za sve. Nakon fašničke povorke skupine će se predstaviti na Trgu Slobode ispred Doma kulture. Vrhunac manifestacije biti će suđenje Fašnjaku. Program počinje od 14.00 sati okupljanjem na Trgu Slobode kod Doma kulture Grada Preloga, a nastavlja se fašničkom povorkom ulicama Preloga. Povorku će već tradicionalno pratiti Puhački orkestar Grada Preloga.

NAJAVE 

 • 25. 02.2023., SUBOTA U 18 SATI, DODJELA NAGRADA NAJBOLJIM SPORTAŠIMA GRADA PRELOGA   

U Domu kulture Grada Preloga, u subotu, 25. veljače u 18 sati, Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, organizira dodjelu nagrada najboljim sportašima Grada Preloga.   

Zajednica sportskih udruga Grada Preloga tradicionalno organizira proglašenje najboljih sportašica i sportaša na području grada. Iz tog razloga sve Vas sportske udruge pozivamo da pošaljete svoje prijedloge za najbolje u 2022. godini i to: 

 • najbolja sportašica
 • najbolji sportaš
 • najbolja ženska sportska ekipa
 • najbolja muška sportska ekipa
 • perspektivni mladi sportaši (za rezultate u 2022. godini i rezultate u 2021. godini)

Također vas molimo da nam pošaljete svoje prijedloge za dodjelu priznanja zaslužnim sportskim djelatnicima. S obzirom da nam je želja da ta priznanja dođu u prave ruke, molimo obratite pozornost na slijedeće: 

 • da nisu nagrađivani od strane ZSU Grada Preloga
 • da imaju najmanje 10 godina rada u klubu (udruzi) kao volonteri
 • napraviti kratki sportski životopis predloženog kandidata 

Prijedloge dostaviti na gore navedenu adresu gradske uprave naslovljeno na ZSU Grada Preloga ili na e-mail: sport.prelog@gmail.com Rok za dostavu prijedloga je 21. veljače 2023. godine.

NK ČSK Čehovec – Poziv Skupština 17022023

DVD Oporovec – Poziv Skupština 18022023

 (Željko Sokač)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja