medjimurjepress@gmail.com

Pregled tjednih događanja u Prelogu

Od  11. do 18. rujan 2109.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • FESTIVAL RENDEZ – VOUS, REVIJA FRANCUSKIH FILMOVA

Dom kulture Grada Preloga, u mjesecu rujnu, organizira besplatne projekcije francuskih filmova, koje donosi Festival Rendez – vous, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža. U subotu i nedjelju (14. i 15. rujna 2019. godine), s početkom u 18,00 sati, prikazivati će se Crvena kornjača/The Red Turtle/La Tortue Rouge ; animirani film koji prati život jednog brodolomca koji završi na pustom tropskom otoku naseljenom samo crvenim kornjačama. U subotu i nedjelju (21. i 22. rujna 2019. godine), s početkom u 18,00 sati, pak će se prikazivati film Zazie u Metrou/Zazie dans le metro; komedija o 10-godišnjoj djevojčici sa sela koja kreće u istraživanje Pariza. Ulaz na projekcije je besplatan.

  • 14. i 15.9.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Crbena kornjača (The Red Turtle)

Animirani, fantazija; Uloge: Emmanuel Garijo, Tom Hudson, Baptiste Goy

Film bez dijaloga prati najvažnije životne faze jednog brodolomca koji završi na pustom tropskom otoku naseljenom samo kornjačama, rakovima i pticama. Mornar pokušava pobjeći s pustog otoka pomoću improvizirane splavi. No, njegov pokušaj spriječi kornjača koja mu uništi sklepano plovilo. Unatoč tome, mornar uspijeva pronaći novi život na pustom otoku, i to zahvaljujući čudnovatoj crvenoj kornjači.

  • 14. i 15.9.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Prevarantice s Wall Streeta (Hustlers)

Komedija, drama, kriminalistički; Uloge: Jennifer Lopez, Constance Wu, Cardi B, Julia Stiles

Priča prati plan za osvetu dviju zaposlenica striptiz kluba koje udružuju snage protiv muškaraca s Wall Streeta koji su njihovi klijenti. Uz Lopez i Cardi, u filmu gledamo i Constance Wu, Lili Reinhart (iz Riverdalea), Keke Palmer (iz Scream Queens), Juliju Stiles (Silver Linings Playbook) i dobitnicu Oscara Mercedes Ruehl. Radnja filma je inspirirana člankom iz New York Magazina koji je izašao 2016. godin

DOGAĐANJA

  • 13.9.2019., PETAK, „ŠKOLA BRZOG ČITANJA I MUDROG UČENJA“

Želite li svom djetetu ili sebi osigurati efikasnije i funkcionalnije učenje, vladanje tehnikama brzog čitanja, organizacije gradiva i memorijskim tehnikama? Tehnike brzog čitanja od ove jeseni dostupne su i svim žiteljima Međimurske županije, a  nastava će se provoditi u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. Škola brzog čitanja i mudrog učenja dobitnik je nagrade za izniman doprinos obrazovanju u regiji. Program škole je jedinstven i prvi puta se provodi i s djecom školske dobi, po čemu je posebno značajan. Namijenjen je djeci od 3.razreda osnovne škole, srednjoškolcima, studentima i odraslima. U današnje vrijeme strelovito brzog napretka u svim područjima, jedna od najvažnijih vještina budućnosti svakako će biti sposobnost brzog ovladavanja svim novim i izazovnim zadacima, a Škola djeci i odraslima omogućuje upravo taj vrlo važan segment cjeloživotnog učenja. Škola se za učenike provodi kroz 6 mjeseci, a za odrasle traje 3 mjeseca. Nastava je organizirana u tri vezana sata vikendom ili kroz tjedan. Želite li svom djetetu omogućiti 4 puta brze čitanje i 3 puta brže učenje uz znatno bolje razumijevanje i pamćenje, Škola brzog čitanja i mudrog učenja Čakovec mjesto je za Vas. Želite li i svojim zaposlenicima omogućiti brži napredak i veću efikasnost na radnom mjestu, rado ćemo Vas savjetovati i organizirati edukaciju za odrasle. Program međunarodne Škole brzog čitanja i mudrog učenja provodit će Studio Žerjav, centar stranih jezika i glazbe, koji je vlasnik licence za naše područje. Upisi u jesenske grupe su u tijeku, a sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 098 613 620 i preko e-mail adresa BrzoCitanjeiUcenjeCK@gmail.com ili studio.zerjav@gmail.com. Osigurajte svoje mjesto na promotivnoj radionici koja će se u Prelogu održati, 13. 9. 2019. godine, u prostoru Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

  • 14. i 15.9.2019., SUBOTA I NEDJELJA OD 10,00 SATI, MODELARSKI PIKNIK

Osmi uzastopni Modelarski piknik u organizaciji Zmajarskog kluba Rode Prelog održat će se u subotu i nedjelju, 14. i 15. rujna 2019. godine u Prelogu na letjelištu Zmajarskog kluba Rode iz Preloga. Posjetitelje modelarskog piknika očekuje bogat letački program atraktivnih modela zrakoplova, jedrilica, helikoptera, multirotora, brodova, autića itd. Free fly program oba dana započinje od 10,00 i traje do 17,00 sati.

  • 15.9.2019., NEDJELJA U 17,30, GODIŠNJICA TRAGEDIJE NA RIJECI DRAVI

U nedjelju 13. rujna 1953. godine, na Dravi kod Preloga, dogodila se nezapamćena nesreća. U jednoj od najvećih europskih tragedija na rijekama, stradalo je četrnaestero ljudi, utopivši se u rijeci Dravi prilikom havarije njihova čamca. Kao i svake godine, tako će se i ove godine, misom i prigodnim spomenom kod kapelice Sv. Huberta, Prelog sjetiti ove tragedije svojih žitelja. Obilježavanje će se ove godine održati u nedjelju, 15. rujna 2019. godine, s početkom u 17,30 sati. Nakon mise okupljeni će se u procesiji uputiti od kapelice do spomen-obilježja nazvanog ‘Tragedija na Dravi’, koje su 2008. g. podigli Grad Prelog i preloška župa sv. Jakoba. Nakon toga procesija će otići do korita rijeke, gdje će se uz pjesmu i molitvu položiti cvijeće i svijeće u vodu rijeke Drave.

Život su izgubili Ivan Božek (ratar, rođen 1929. godine), Štefanija Božek (domaćica, rođena 1924. godine), Magdalena Kramar (domaćica, rođena 1894. godine), Mijo Lukačić (ratar, rođen 1889. godine), Andrija Malek (ratar, rođen 1912. godine), Ana Mikec (rođena 1938. godine), Antun Možek (ratar, rođen 1908. godine), Ivan Novak (ratar, rođen 1886. godine), Stjepan Novak (ratar, rođen 1900. godine), Margareta Pavčec (domaćica, rođena 1900. godine), Ivan Sinković (ratar, rođen 1938. godine), Stjepan Šestan (ratar, rođen 1921. godine), Ivan Zvornik (učenik, rođen 1936. godine) i Đuro Zvornik (zidar, rođen 1907. godine). Prosječna dob utopljenika bila je 36 godina. Krenuli su preko rijeke rezati šibu potrebnu za vezanje kukurozovine. Teško obučeni i s alatom u rukama nisu imali šanse protiv virova u rijeci. Rijeka Drava tada je postala grobnicom za četrnaestero ljudi, od kojih tijela dvojice nikada nisu pronađena. Vijest o katastrofalnoj nesreći munjevito se proširila Prelogom i Međimurjem i dugo ostala u pamćenju stanovnika Preloga.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*