Međimurje Press
EU

Sunčana Glavak: “BiH mora ostati teritorijalno cjelovita, uz jednakopravnost tri konstitutivna naroda!”

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava o Izvješću o Bosni i Hercegovini za 2021. u kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak.

Na Izvješće je, zajedno s kolegama, zastupnica Glavak uložila 61 amandman, od kojih su mnogi usvojeni, poput onih o jačanju pluralizma na svim jezicima u BiH, pozivanju na jačanje prekogranične suradnje u borbi protiv kriminala i osiguravanju europske perspektive BiH.

U svom obraćanju zastupnica Glavak naglasila je potrebu očuvanja Daytonskoga sporazuma.

“Bosna i Hercegovina mora ostati jedinstvena, teritorijalno cjelovita, uz jednakopravnost tri konstitutivna naroda. Osuđujem nepoštivanje međunarodnih i nacionalnih normi i obveza, kao i svaku destabilizaciju u zemlji. To mora biti snažna poruka. Politika BiH, s druge strane, mora finalizirati ustavnu i izbornu reformu i napredovati na svom europskom putu, svjesna da je zemlji potrebna suštinska transformacija”, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak.

Pozdravila je što je Europsko vijeće prvi puta izrazilo spremnost, i to na poticaj hrvatske vlade i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, da se BiH dodijeli status kandidata.

“Za nas Europljane, za Hrvate i hrvatsku vladu to je posebno važno. BiH je europska zemlja, naša susjedna zemlja. U njoj živi pola milijuna Hrvata”, istaknula je zastupnica Glavak.

Naglasila je da se Bosni i Hercegovini mora ponuditi rješenje jer ona je i prvorazredno sigurnosno pitanje za Europu.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja