Međimurje Press
EU

Glavak: Demokracija i ljudska prava globalne su norme i zahtijevaju podršku EU-a

U Europskom parlamentu održana je rasprava o godišnjem izvješću za 2023. o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu te politici Europske unije u tom području. Sudjelujući u raspravi, eurozastupnica Sunčana Glavak istaknula je da su razvoj demokracije i ljudskih prava te njihovo jačanje odraz civilizacijskih i demokratskih dosega.

Međutim, svijet je sve okrutnije mjesto. Nije li pravo na slobodu, na život, ona nulta pozicija? Naše djelovanje temelji se na načelu da demokracija i ljudska prava nisu samo vrijednosti EU-a, već i globalne norme koje zahtijevaju našu podršku. U 2023. svjedočili smo porastu autoritarnosti, pri čemu više od pola svjetske populacije živi pod autoritarnom vladavinom. Ovaj alarm naglašava hitnost naše misije jačanja demokracije i zaštite ljudskih prava“, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak osudivši zlouporabu multilateralnih institucija od strane totalitarnih i autoritarnih režima koji pokušavaju potkopati mehanizme ljudskih prava.

Predanost EU-a zaštiti ljudskih prava

Ove godine obilježavaju se značajne obljetnice u području ljudskih prava: 75 godina od Opće deklaracije o ljudskim pravima, 30 godina od Bečke deklaracije o ljudskim pravima i 25 godina od Deklaracije Ujedinjenih naroda.

Upravo ove prekretnice podsjećaju nas na našu zajedničku predanost univerzalnoj, nedjeljivoj i međuovisnoj prirodi ljudskih prava“, rekla je Glavak. Kao što se navodi u godišnjem izvješću, vanjsko djelovanje EU-a posvećeno je jačanju i podupiranju demokracije i ljudskih prava.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja