Međimurje Press
EU

Europski parlament o unaprjeđenju poduzetničke klime, borbi protiv govora mržnje i dezinformacija na internetu te stanju u Srbiji

Od 5. do 8. veljače u Strasbourgu će se održati plenarno zasjedanje Europskog parlamenta na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

Unaprjeđenje uvjeta poslovanja za poduzeća

U utorak će eurozastupnici dati zeleno svjetlo novim pravilima kako bi osigurali da mali ulagatelji i poduzeća, posebno mala i srednja poduzeća, neće morati čekati svoj novac, a nastoji se i povećati sigurnost prijenosa. Banke i drugi pružatelji platnih usluga morat će osigurati da se kreditni transferi odmah obrađuju, pri čemu će novac stići na račun primatelja u roku od 10 sekundi. Kad je riječ o sigurnosti, pružatelji platnih usluga trebali bi imati pouzdane i ažurirane mjere za otkrivanje i sprečavanje prijevara kako bi se izbjeglo da kreditni transferi idu na pogrešan račun zbog prijevare ili pogreške.

Parlament je spreman usvojiti svoj pregovarački mandat za razgovore s državama članicama o dvogodišnjoj odgodi usvajanja nekih standarda izvještavanja o održivosti za poduzeća u EU-u. Poduzeća u EU-u i dalje će morati pripremiti opće izvješće o svojem utjecaju na okoliš prema standardima koje je usvojila Komisija u srpnju 2023., ali bez dodavanja specifičnih informacija o svojim metodama i utjecaju unutar svog sektora, na primjer u rudarstvu ili poljoprivredi.

Borba protiv govora mržnje na internetu

Zastupnici će u srijedu raspravljati s Vijećem i Komisijom o odgovornosti koju društvene platforme imaju u okviru Akta o digitalnim uslugama kada je riječ o borbi protiv govora mržnje i dezinformacija. Nakon toga će uslijediti rasprava o zabrinjavajućim izvještajima o porastu incidenata vođenih mržnjom na internetu i izvan njega diljem EU potaknutih terorističkim napadom Hamasa i vojnim odgovorom Izraela.

Srbija mora dokazati svoju predanost procesu pristupanja

U četvrtak će se glasovati o rezoluciji kojom će se zaključiti prošlomjesečna plenarna rasprava o stanju u Srbiji nakon izbora. Eurozastupnica Sunčana Glavak na raspravama na temu Srbije isticala je da ta zemlja mora prihvatiti europske principe i politike želi li postati dio europske obitelji, a posebno je upozoravala na zabrinjavajuću razinu slobode medija u Srbiji.

Prava žena: rješavanje siromaštva i povećanje pristupa odlučivanju

Uoči 68. zasjedanja UN-ove Komisije za status žena (CSW) u New Yorku u ožujku, eurozastupnici će u srijedu raspravljati, a u četvrtak glasovati o nacrtu rezolucije u kojem pozivaju na jednake mogućnosti žena u obrazovanju, na tržištu rada, kao i u političkom i ekonomskom odlučivanju, s jednakim pristupom ekonomskim i financijskim uslugama.

Položaj poljoprivrednika i cijene poljoprivrednih proizvoda 

U srijedu ujutro zastupnici će raspravljati kako odgovoriti na zahtjeve poljoprivrednika i ruralnih zajednica diljem Europe i poticati poljoprivredu EU-a. Zastupnici u Europskom parlamentu zatražit će od Komisije i belgijskog predsjedništva Vijeća da se uključe u dijalog s poljoprivrednicima kako bi se očuvao održiv poljoprivredni sektor, uključujući pravednu naknadu za proizvođače.

Stroža pravila za ograničavanje izloženosti radnika opasnim tvarima

U srijedu bi zastupnici u Europskom parlamentu trebali dati konačno odobrenje novim pravilima koja ograničavaju vrijednosti izloženosti olovu i diizocijanatima na radnom mjestu. Procjenjuje se da je u EU-u 50 tisuća do 150 tisuća radnika godišnje izloženo olovu, a 4,2 milijuna radnika diizocijanatima. Obje tvari koriste se za renoviranje zgrada te proizvodnju baterija i vjetroagregata. Ograničavanjem izloženosti ovim kemikalijama EU štiti one koji rade na osiguravanju zelene tranzicije. Glasovanje je predviđeno za srijedu.

Provođenje sankcija protiv nerezidentnih nesavjesnih vozača diljem EU-a

U ponedjeljak će se raspravljati, a u utorak glasovati o nacrtu pravila EU-a kojima se želi okončati nekažnjivost opasnih vozača koji nisu rezidenti i poboljšati sigurnost na cestama. Prema predloženim novim pravilima, odluke o suspenziji, ograničavanju ili oduzimanju vozačke dozvole nerezidentu morat će se proslijediti državi EU-a koja je izdala vozačku dozvolu kako bi se osiguralo da se odluka o diskvalifikaciji vozača primjenjuje u svim zemljama EU-a.

Rasprava o izvanrednom sastanku Europskog vijeća i nastavak potpore Ukrajini

U utorak ujutro zastupnici će s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen raspravljati o rezultatima izvanrednog sastanka održanog 1. veljače. Sudionici izvanrednog sastanka na vrhu složili su se oko 50 milijardi eura vrijednog paketa pomoći Ukrajini u okviru europskog proračuna. U raspravi koja će se održati u utorak, zastupnici će ponovno ustrajati na potrebi da EU čvrsto i jedinstveno podržava Ukrajinu i dvije godine nakon početka ruske ratne agresije.

Ostale teme plenarne sjednice

U utorak poslijepodne raspravljat će se o prijedlozima za postavljanje klimatskih ciljeva EU-a za 2040. godinu te minimalnim standardima kvalitete za pripravništvo diljem EU-a, uključujući pravednu naknadu. U raspravi na plenarnoj sjednici isti dan govorit će se o ruskim pokušajima uplitanja u demokratske procese EU-a te o tome što Europska unija može učiniti za rješavanje tih problema. Rasprava će biti okončana rezolucijom o kojoj će se glasovati u četvrtak. Isti će se dan glasovati o rezoluciji koja će sumirati prijetnje vladavini prava i slobodi medija u Grčkoj. U srijedu će se zastupnicima u Europskom parlamentu obratiti rumunjski predsjednik Klaus Iohannis.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja