Međimurje Press
EU

Europski parlament o kriminalizaciji govora mržnje i zločina iz mržnje, paketu za obranu demokracije i preporukama o mentalnom zdravlju

Od 11. do 14. prosinca u Strasbourgu će se održati plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

Govor mržnje i zločini iz mržnje moraju postati zločini prema zakonu EU

Parlament će pozvati Vijeće da konačno poduzme akciju protiv govora mržnje i zločina iz mržnje u EU-u, u raspravi koja će se održati u srijedu. Zastupnici ističu potrebu za zaštitom svih pojedinaca i skupina koji mogu postati mete mržnje i osiguravanje da se sloboda izražavanja ne iskorištava za zaštitu govora mržnje i zločina iz mržnje. Glasovanje će se održati u četvrtak.

Paket za obranu demokracije

U utorak poslijepodne, zastupnici u Europskom parlamentu procijenit će prijedloge Komisije za obranu europske demokracije koji će biti predstavljeni istog dana. Očekuje se da će prijedlozi promicati slobodne i poštene izbore, pojačati borbu protiv dezinformacija te podržati slobodu i pluralizam medija.

Preporuke o mentalnom zdravlju i nezaraznim bolestima

U nacrtu izvješća o mentalnom zdravlju, o kojem će se raspravljati u ponedjeljak i glasovati u utorak, eurozastupnici će pozvati države članice da osiguraju da svi građani EU-a imaju pristup kvalitetnim uslugama za mentalno zdravlje. Nacrt preporuka o nezaraznim bolestima, koji će biti stavljen na glasovanje u srijedu, fokusira se na prevenciju i rano dijagnosticiranje te tješnju suradnju između nacionalnih zdravstvenih vlasti.

Točnije označavanje meda, voćnih sokova i džemova

Parlament će u utorak glasovati o svom stajalištu o revidiranim pravilima za točnije označavanje brojnih agro-prehrambenih proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donose informirane i zdravije izbore. Potrošači su pokazali poseban interes za geografsko porijeklo meda i voća korištenog za proizvodnju soka i džema, stoga bi se te informacije trebale istaknuti na prednjoj etiketi proizvoda. Ako med ili voće korišteni u ovim proizvodima potječu iz više od jedne zemlje, zemlje porijekla trebaju biti navedene na etiketi u padajućem redoslijedu prema njihovom udjelu, stoji u izvješću Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane čija je članica zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Zastupnici će upozoriti na ovisnost o digitalnim uslugama

U glasovanju u utorak eurozastupnici bi trebali potaknuti Komisiju da predstavi zakonodavstvo protiv dizajna digitalnih usluga koji izaziva ovisnost te da procijeni i zabrani određene štetne karakteristike dizajna poput beskrajnog skrolanja, automatskog pokretanja i konstantnih push obavijesti. Posebno je izražena zabrinutost zbog utjecaja digitalne ovisnosti na mentalno i fizičko zdravlje djece (npr. gubitak koncentracije i kognitivnih sposobnosti, iscrpljenost, stres, depresija, ograničena tjelesna aktivnost).

O ekonomskoj sigurnosti EU-a usred geopolitičkih napetosti

U utorak poslijepodne zastupnici će s Vijećem i Komisijom raspravljati o Europskoj strategiji ekonomske sigurnosti. Zastupnici će se usredotočiti na to kako povećati neovisnost EU-a od trećih zemalja usred rastućih geopolitičkih napetosti i tehnoloških promjena, dok ostaju ekonomski otvoreni i dinamični.

Kritične sirovine: osiguravanje opskrbe i suvereniteta EU-a

Zastupnici će u utorak raspravljati i glasovati o planovima za povećanje opskrbe EU-a strateškim sirovinama. Električni automobili, solarni paneli i pametni telefoni proizvodi su koji sadrže kritične sirovine. Donošenjem akta o kritičnim sirovinama EU bi trebao postati konkurentniji i suvereniji putem smanjenja birokracije, promicanja inovacija duž cijelog vrijednosnog lanca i podupiranja MSP-ova.

Ostale teme plenarne sjednice u prosincu

Zastupnici u Europskom parlamentu u ponedjeljak će raspravljati, a u utorak glasovati o izvješću o europskim izborima 2024. Prijedlozi uključuju mehanizam za izbor predsjednika Komisije, kao i kako potaknuti birače na veći odaziv i poboljšati demokratske procese. U utorak predsjednica Roberta Metsola dodijelit će Nagradu Saharov za slobodu mišljenja za 2023. Jini Mahsi Amini i pokretu Žena, život i sloboda u Iranu. Kasnije istoga dana će se raspravljati, a u srijedu glasovati o partnerstvu s SAD-om. Očekuje se da će eurozastupnici pozvati EU da radi na još jačem partnerstvu kako bi zajedno branili multilateralizam i suočili se s globalnim izazovima. U raspravi s Vijećem i Komisijom u srijedu ujutro zastupnici će predstaviti svoje zahtjeve i očekivanja dan prije sastanka na vrhu EU-a 14. i 15. prosinca. Isti dan predsjednik španjolske vlade Pedro Sánchez će sažeti rezultate šestomjesečnog predsjedanja Španjolske Vijećem EU-a, nakon čega se će glasovati o prijedlogu za Europski prostor zdravstvenih podataka. Poslijepodnevnom raspravom u srijedu Parlament će zaključiti istragu o Agenciji za granice, koju je provela grupa za nadzor Frontexa. Glasovanje o rezoluciji uslijedit će u četvrtak. U četvrtak će zastupnici s predstavnicima Komisije i Vijeća raspravljati o zaključcima UN-ove COP28 Konferencije o klimatskim promjenama.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja