Međimurje Press
EU

Nova pravila za vozače u EU

Europski parlament (EP) raspravljao je o prijedlogu novih pravila o vozačkim dozvolama, koji je izazvao brojna reagiranja i različita mišljenja eurozastupnika

Naime, predložena direktiva Europske unije predviđa uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole, vozačke dozvole za motocikle, automobile i traktore trebale bi vrijediti 15 godina, a za kamione i autobuse pet godina, a novitet su i obvezni zdravstveni pregledi za vozače svakih 15 godina. Testovi za vozačku dozvolu trebali bi uključiti vožnju u snježnim i skliskim uvjetima, mrtve kutove, sustave za pomoć vozaču, sigurno otvaranje vrata vozila kako se ne bi ugrozili drugi sudionici u prometu.

„Eurozastupnici su se dogovorili i da se od vozača zatraži samoprocjena fizičke i mentalne sposobnosti prilikom izdavanja ili obnove vozačkih dozvola te da članice EU odluče žele li tu samoprocjenu zamijeniti liječničkim pregledom, među ostalim i minimalnim standardima provjere vida i kardiovaskularnog stanja. Podržali su i uvođenje digitalne vozačke dozvole koja bi bila dostupna na mobilnom telefonu i istovjetna fizičkoj vozačkoj dozvoli“, priopćio je Europski parlament.

Kako bi se nadoknadio manjak profesionalnih vozača, zastupnici su se odlučili omogućiti i građanima s već 18 godina dobivanje dozvole za vožnju kamiona ili autobusa kapaciteta do 16 putnika, uz uvjet posjedovanja potvrde o stručnoj osposobljenosti.

Predložena su i strožima pravila za mlade vozače. Vozači početnici morat će proći najmanje dvije godine probnog razdoblja tijekom kojeg će podlijegati određenim ograničenjima. Predlaže se i da se 17-godišnjacima omogući dobivanje dozvole za vožnju automobila ili kamiona, uz pratnju iskusnog vozača te da dopuštena razina alkohola u krvi mladih vozača bude 0,2 promila.

Foto: Adobe Stock

Izvor: Financije.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja