Međimurje Press
EU

Čakovečke dječje vijećnice boravile u Bruxellesu

Zahvaljujući projektu CERV programa Europske unije “Utjecaj, a ne ukras” (“Influence, not just a decoration”) dječja gradonačelnica Nola Grošević i dječja forumašica Eva Dokleja iz III. OŠ Čakovec zajedno s voditeljicom Katarinom Pahek Čajić boravile su ovih dana u Bruxellesu, u srcu Europske unije. 

Delegacija od 10-ak djece i 5 voditeljica iz Dječjih vijeća i foruma iz Čakovca, Varaždina, Velike Gorice, Samobora, Zaboka i Saveza DND posjetila je Europski parlament gdje su saznali kako izgleda jedan dan europskog zastupnika i asistenata, kako se predlažu i donose zakoni i odluke, koja su tijela Europske unije, na koji se način zagovaraju dječja prava na EU razini, kao i pitanja od interesa za Hrvatsku, te kako se postaje EU zastupnik.

Informirali su neke od naših zastupnika kako djeca participiraju u dječjim vijećima i forumima u Hrvatskoj te koja su im goruća pitanja, poput prevencije nasilja među vršnjacima i govora mržnje, suzbijanja nasilja u digitalnom okruženju, klimatskih promjena, prevencije pretilosti, kao i saznanje da djeca gube povjerenje u odrasle.

Obišli su edukativnu Kuću europske povijesti, impresivnog i bogatog edukativnog interaktivnog sadržaja kroz koji je ispričana burna povijest Europe od prvih država do danas kao i fenomeni različitosti i kulturnih identiteta ujedinjenih zajedničkim vrijednostima, kao što su pravda, obrazovanje, demokratičnost, ali s pogledom u budućnost i zajedništvo.

Možda klupa s porukom “Europe still has a lot to say if we are able to change it!”, sažima europsku poruku djece i mladih.

Iako je ovo bio ponajprije radni posjet, čakovečke dječje vijećnice i njihova voditeljica uspjele su osjetiti i dašak belgijskog šarma i multikulturalnosti te uživati u zemlji čokolade, pralina i wafla, crtanog junaka TinTina i – naravno – slikati se kraj minijaturnog Mannekena pisa!

Veliko hvala potrebno je uputiti djeci, koja su bila savršeni suputnici, našim domaćinima u EU parlamentu koji su ih primili i proveli kroz Parlament, prijateljici Josipi Špoljarić na turističkom obilasku te našem Gradu Čakovcu – prijatelju djece koji potiče da djeca aktivno sudjeluju!

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja