Međimurje Press
EUGlazba

Europski parlament usvojio je Izvješće o tržištu glazbenog streaminga

Europsko udruženje autorskih društava GESAC, čiji je član i HDS ZAMP, pozdravlja snažnu predanost Europskog parlamenta rješavanju problema kreativaca i podržava poziv na donošenje zakona EU-a koji će osigurati transparentnost i kulturnu raznolikost na svim platformama za glazbeni streaming.

Europski parlament uvjerljivom je većinom glasova usvojio izvješće zastupnika Ibána Garcíe del Blanca o „Kulturnoj raznolikosti i položaju autora na europskom tržištu streaminga glazbe”. Izvješće priznaje postojanje značajnih problema s kojima se suočavaju kreativci i predlaže niz inicijativa na razini Europske Unije kako bi se postavili temelji za pravedniji i održiviji ekosustav na rastućem i dinamičnom tržištu.

Unatoč ogromnoj konzumaciji glazbe na internetu, dostupnosti više od 100 milijuna pjesama i eksponencijalnom rastu streaminga glazbe, tržište postaje sve nesigurnije za većinu autora umjesto da im se osigura poštena naknada za održivi nastavak rada. Izvješće naglašava neravnoteže u raspodjeli prihoda, nedovoljan rast ukupnog dijela digitalnog kolača kao i nepoštene prakse manipulacije i AI generiranog sadržaja na tržištu koje predstavljaju neposrednu prijetnju kulturnoj raznolikosti. Izvješće poziva Komisiju da predloži zakonske odredbe kako bi se osigurala transparentnost algoritama i sustava za preporuku sadržaja na streaming platformama, kao i obveze za procjenu i osiguranje vidljivosti i dostupnosti europskih djela.

Véronique Desbrosses, glavna direktorica GESAC-a, zahvalila je svim europarlamentarcima koji su radili na donošenju i usvajanju izvješća: „Europski parlament jasno stoji na strani autora te podržavajući njihov legitiman zahtjev za poštenijom raspodjelom. Tržište glazbenog streaminga mora pravilno nagraditi one koji su u srži njegova uspjeha te dostići visoke standarde kulturne raznolikosti koje Europa očekuje. Sada je vrijeme za djelovanje na razini Unije i računamo na to da će Europska komisija poduzeti sljedeći korak i podnijeti potrebne zakonske prijedloge“.

Glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, također je zadovoljan usvajanjem ovog važnog dokumenta ističući pritom važnost kvalitetne suradnje HDS ZAMP-a i hrvatskih zastupnika u europskom Parlamentu: „Kontinuirano radimo na informiranju naših zastupnika o položaju i problemima hrvatskih autora, pogotovo na sve dominantnijem online tržištu glazbe. Drago nam je da su naše poruke došle do onih koji su zaduženi za donošenje političkih odluka te im ovom prilikom zahvaljujem na podršci pri pokušaju ostvarivanja naših ciljeva, a to su pravednija raspodjela prihoda i veća transparentnost streaming platformi“

HDS ZAMP

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja