Međimurje Press
EU

Sunčana Glavak: Ojačana pravila o transparentnosti plaća korak naprijed u postizanju ravnopravnosti na tržištu rada

U Europskom parlamentu danas se raspravljalo i glasovalo o jačanju primjene načela jednakih plaća muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti. Novo zakonodavstvo EU-a od poduzeća zahtijeva objavu informacija koje olakšavaju usporedbu plaća radnicima zaposlenim kod istog poslodavca, a za poslodavce koji ne budu poštovali pravila predviđene su kazne.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak snažno zagovara primjenu načela jednakih plaća žena i muškaraca kako bi se žene osnažile ne samo u sadašnjosti, već i u budućnosti.

„Usvajanje ovog izvješća korak je naprijed u postizanju ravnopravnosti između žena i muškaraca na tržištu rada. Žene češće rade na poslovima koji su slabo plaćeni, koji podrazumijevaju skraćeno radno vrijeme ili nesiguran rad. Sve to posljedično dovodi i do manjih mirovina, financijske ovisnosti i siromaštva žena, koje je posebno vidljivo kada je riječ o energetskom siromaštvu. Za milijune žena na radnim mjestima ove mjere nude nadu u budućnost bez emocionalne težine i financijske diskriminacije u plaćama. S obzirom na to da bitka još nije gotova, možda će trebati još malo vremena da se ta budućnost ostvari, ali napokon možemo reći da su temelji za pozitivnu promjenu postavljeni“, izjavila je europarlamentarka Sunčana Glavak.

Razlika u plaćama između žena i muškaraca od 11 posto u Hrvatskoj manja je nego na razini Europske unije, gdje iznosi oko 13 posto. To znači da su žene u prosjeku zarađivale 13 posto manje od muškaraca na istim radnim mjestima, čime se dolazi do podatka da žene jedan mjesec u godini zapravo rade besplatno.

Poduzeća s manjim brojem zaposlenih imat će duži rok za usklađivanje sa odredbama Direktive, što će im omogućiti provedbu potrebnih promjena bez nerazmjernog opterećenja administrativnim ili financijskim naporima.

Foto: Dreamstime

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja