Međimurje Press
EU

U Europskom parlamentu izglasana tri zakona važna za smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55%

Romana Jerković, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata,  izrazila je veliko zadovoljstvo time što je EU parlament na ovotjednoj plenarnoj sjednici usvojio tri važna zakona kojima se radi na postizanju klimatske neutralnosti do 2050. g, s naglaskom na smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. godine. Radi se o zakonodavnim aktima koji su dio paketa simbolično nazvanog „Spremni za 55“, upravo zbog već spomenutog cilja smanjenja emisija za najmanje 55%.

Romana JERKOVIC in the EP in Strasbourg

Parlament je tako usvojio reviziju Uredbe o obvezujućem godišnjem smanjenju emisija stakleničkih plinova cestovnog prometa, grijanja zgrada, poljoprivrede, malih industrijskih postrojenja i gospodarenja otpadom u svim državama članicama od 2021. do 2030. kojom se povećava cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova s 30 % na 40 % u odnosu na razine iz 2005.

„Radi se o vrlo važnom segmentu u borbi protiv klimatskih promjena, a to su obveze svih država članica, uključujući i Hrvatske, da smanje štetne emisije u sektorima koje ubrajamo među najveće zagađivače. Novim pravilima o nacionalnim smanjenjima emisija sve države članice obvezne su povećati svoj doprinos ka postizanju klimatske neutralnosti i borbi protiv štetnih posljedica klimatskih promjena.“ – kazala je zastupnica Jerković.

“Iznimno je važno usvajanje i Direktive o energetskim svojstvima zgrada. 40% globalnih emisija stakleničkih plinova dolazi iz zgrada. Ako nešto ne poduzmemo, one će se udvostručiti do 2050. Energetska učinkovitost ima ključnu ulogu u smanjenju potražnje za energijom, smanjenju emisija i pokretanju prijelaza na čistu energiju te, najvažnije, smanjenja visokih računa za energiju s kojima se građani bore u posljednjih godinu dana. Ovom direktivom jačamo i energetsku neovisnost kroz veće energetske uštede i manju potrošnju energenata potrebnih za zagrijavanje i hlađenje zgrada. Zato sam u Europskom parlamentu glasala za usvajanje ovog prijedloga“, istaknula je Romana Jerković koja je u radu na spomenutim zakonima sudjelovala kao članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Dodatno, revidirano je i zakonodavstvo o prenamjeni zemljišta i šuma te gospodarenjem njima. Za 15% se povećava cilj EU-a vezano uz uklanjanje ugljika te sada iznosi 310 milijuna tona ekvivalenta CO2, čime bi se emisije stakleničkih plinova u EU-u 2030. smanjile na čak 57 % u odnosu na razine iz 1990. godine.

Lucija Škrtić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja