Međimurje Press
Kolumne

ČAČKALICA: Hoće li bivši SDP-ovac Darko Dania na lokalne izbore na listi HDZ-a?

Piše: IVICA JURGEC

NAJVIŠE OBOLJELIH OD KORONA VIRUSA TRENUTNO JE U OPĆINI DONJI VIDOVEC, GDJE ŽIVI NAČELNIK STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE, JOSIP GRIVEC!

 

Darko Dania, načelnik Nedelišća, najveće općine u Međimurju, u velikim je političkim mukama: kako i s kime na slijedeće lokalne izbore, koji će se održati treće nedjelje u svibnju 2021. godine. On je u potpuno nejasnim okolnostima krajem prošle godine napustio SDP i od onda je nezavisni igrač. Ipak, od ljudi iz njegove blizine čulo se da je razlog izlaska iz SDP-a neslaganje s Mladenom Novakom, predsjednikom međimurskog SDP-a, koji živi u Slakovcu, mjestu u sastavu Općine Nedelišće. Nekako u to vrijeme, prije godinu dana, iz HNS-a je izašao Matija Posavec, međimurski župan, pa se Dania ponadao da će s njim napraviti nezavisnu listu za parlamentarne izbore, koji su bili početkom srpnja ove godine. To mu je čak jedno vrijeme Posavec i obećavao. No, župan je, kao nezavisan, otišao na listu SDP-a, a Dania je, također kao nezavisan, bio na listi Reformista Radimira Čačića.

Posavec je dobro odigrao karte, ali Dania nije. Reformisti su dobili samo jednog saborskog zastupnika, i to Nataliju Martinčević iz Varaždina, što se znalo već i prije izbora. No, dobrim driblingom, Čačić je od Plenkovića, za samo glas podrške u Saboru, dobio više primamljivih mjesta da uhljebi nekoliko svojih nabližih suradnika. Među njima je i naša Sandra Herman, koja je s mjesta zamjenice župana, otišla na mjesto državne tajnice u Ministarstvo turizma. Iako je Dania dobio duplo više glasova nego gospođa Herman, za njega Čačić nigdje nije iskamčio barem utješnu nagradu. Ili je već možda zaboravio na njega? I tako sada načelnik Nedelišća sa zebnjom čeka lokalne izbore u svibnju. Hoće li na nezavisnu listu Matije Posavca, koju ovaj navodno priprema ili će i sam imati svoju listu, još nije odlučio, jer župan u tom smislu baš i nije pouzdan!

HVALIO SUNČANU GLAVAK I DARKA HORVATA

U Nedelišću se sve češće može čuti da će Dania na izbore za načelnika Općine kao kandidat HDZ-a. Oni koji pažljivije prate politička događanja već su ranije zamijetili njegovu sklonost HDZ-u. Tako je u nekoliko navrata javno hvalio Čakovčanku Sunčanu Glavak, saborsku zastupnicu HDZ-a, a sada europarlamentarku. Zahvaljivao joj je na velikom naporu da se južna obilaznica Nedelišća uvrsti u program Vlade RH. Sad se rade papirnati poslovi, a uskoro bi trebali započeti i građevinski radovi. Vidjet ćemo! I na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Dania se “pošmajhlao” HDZ-ovim vijećnicima. Kad se raspravljalo o investicijama, posebno je naglasio da se privode kraju radovi na uređenju poduzetničke zone Goričica, kod voćnjaka, za koju je Ministarstvo gospodarstva osiguralo gotovo 5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Gledajući HDZ-ovce Ivana Klekara i Franju Cimermana, koji su u prorijeđenoj vijećnici zbog koronavirusa sjedili u prvom redu, Dania je slavodobitno naglasio da će na skorašnje otvaranje zone pozvati i ministra Darka Horvata, zbog, eto, njegovog veliko doprinosa. Mnogi su to shvatili kao znak međusobnog približavanja dva Darkeca, a što bi moglo rezultirati i političkim brakom. Dania je dobra “udavača”, jer je na prošlim izborima u prvom krugu osvojio više od 82 posto glasova. No, tada je bio na listi SDP-a, koji je dosad bio neprikosnoven gazda u Nedelišću. Hoće li tako biti i ubuduće, vidjet će se na izborima, jer SDP već sada priprema protukandidate.

Inače, mnogi pamte brzinski posjet ministra Darka Horvata poduzetničkoj zoni Goričina (2. srpnja 2020.) tri dana prije parlamentarnih izbora, kada su mu u pratnji bili Ivan Klekar, predsjednik HDZ-a Nedelišća, Matija Žugec, županijski vijećnik i Ljubo Kolarek, gradonačelnik Preloga. Ovaj polu tajni posjet trebao im je samo za fotografiranje i predizbornu reklamu. Zašto polu tajni? Pa zato jer na tom obilasku nije bilo načelnika Darka Danie. On je tada bio u protivničkom taboru.

9 POLITIČKIH ŽIVOTA MLADENA NOVAKA

Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a, ima više od 9 mačjih (političkih) života. Dosad je bio nekoliko puta smjenjivan, uglavnom nestatutarno, ali se uvijek dočekao na noge i vraćao. Mnogi su mu kopali grabu, ali su sami u nju padali. Iako je prije nekoliko godina važio kao politički autsajder, pored kojeg je tadašnji mu savjetnik Miljenko Ovčar izgledao kao politički Mount Everest, čini se da je Novak stasao u iskusnog političara premazanog svim mastima. Naučili su ga tome brojni udarci slijeva i desna. Ovi slijeva, njegovi, bili su najopasniji i najbolniji. No, bol, uglavnom, prolazi, a položaji ostaju!

Tako se i prošlog tjedna sve jače pripremao novi udar na njega, zbog konferencije za novinare u povodu smrtnog slučaja u Županijskoj bolnici Čakovec. Tada je izravno udario na ravnatelja Tomislava Novinščaka, ali i Međimursku županiju kao vlasnika bolnice, što indirektno znači na župana Matiju Posavca. Mnogi su mu to zamjerili, jer nije u redu teški događaj koristiti za dobivanje političkih poena.

U subotu, na dan izbora novog predsjednik SDP-a Hrvatske, akciju Novakovog smjenjivanja s mjesta predsjednika Županijske skupštine povela je saborska zastupnica Boška Ban Vlahek. Dogovorila je i pomoć novog predsjednika SDP-a Peđe Grbina, a pozvala je i župana Posavca na dogovor kako to konkretno realizirati i s kojim još vijećnicima. No, Novaka je opet poslužila božja sreća. Peđa Grbin nije mogao iz Zagreba jer su mu “njegovi” otkazali leazinge za sve stranačke automobile, a kasnije poslušnost. U toj situaciji nije želio nove podjele u stranci. Istovremeno se nećkao i župan: “Joj malo mi je žal Mladena!”. I tako je puč – propao.

Zbog situacije u Bolnici, koja nije uvrštena u dnevni red Županijske skupštine, sa sjednice u četvrtak revoltirano su otišli vijećnici HDZ-a i HDS-a. Mladen Novak je ostao. Neokrznut. Da stvar bude još smješnija, upravo on nije dozvolio da se stanje u Bolnici stavi na dnevni red. Užas.

GDJE JE MORANA KIŠ?

Ima i jedna dobra stvar s dotične sjednice županijske Skupštine. Vijećnik Damir Grašić zatražio je da se dnevna izvješća o stanju koronavirusa u Međimurju dopune s brojem zaraženih u pojedinim općinama i gradovima. Poslušali su ga i od tada Stožer civilne zaštite, kojem je na čelu jedini zamjenik župana Josip Grivec, redovno šalje izvješća s traženim detaljima. Primijetio sam da u posljednje vrijeme izvješća šalje Vesna Haluga, pročelnica ureda župana, a ne više glasnogovornica Morana Kiš. Moranu u zadnje vrijeme nisam primijetio ni na županovim pressicama, a ni prilikom oproštaja i odlaska Sandre Herman u Zagreb. Ako ima koronu ili je u osobnoj izolaciji, župan ili njegova pročelnica Haluga bi morali to pojasniti novinarima.

Inače, u najnovijim izvješćima Stožera civilne zaštite primijetio sam još dvije stvari. Prvo, najviše oboljelih je u Donjem Vidovcu, gdje živi načelnik Stožera, Josip Grivec. I drugo: zaraženih nema u brežnim općinama Selnica, Štrigova, Gornji Mihaljevec i gradu Mursko Središće.

Sad nek mi netko kaže da vino nije uspješan dezificijens!

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja