Međimurje Press
Kolumne

ČAČKALICA: Je li Mladen Novak (SDP) nadmudrio župana Matiju Posavca?

Piše: IVICA JURGEC

DA MARIO MEDVED POSTANE ŽUPAN, A DARKO DANIA NJEGOV ZAMJENIK, MLADEN NOVAK DOBIO BI SVE: ŽUPANIJU, BOLNICU, SABOR, A MOŽDA I NEDELIŠĆE

Nekako u tišini, kad je većina građana Međimurja, pa i cijele Hrvatske usredotočena na to kako se zaštititi od koronavriusa, a u međuvremenu i kako humanitarno pomoći žiteljima Siska, Petrinje, Gline i okolnih naselja teško stradalih u potresu, karizmatični Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a, u tišini je zasukao rukave i dobro se naradio. Sa svojim suradnicima, vrsnim političarima kakav je i sam, napravio je križaljku na kojoj bi mu mogli pozavidjeli i tvorci Crossword Labsa. Naime, ispremiješao je, pa onda uzduž i poprijeko poslagao imena budućeg županijskog i čakovečkog gradskog rukovodstva. Evo tih velikih imena, koja su se brže-bolje predstavila javnosti.

Dakle, Mladen Novak i njegova ekipa, na telefonskoj sjednici Županijskog odbora SDP-a, odlučili su da kandidat za župana bude poznati MasterChef Mario Medved, sadašnji zamjenik gradonačelnika Čakovca i prvi vatrogasac Međimurja. Za njegovog zamjenika predložen je, gle čuda, nezavisni Darko Dania, aktualni načelnik Općine Nedelišće, koji je prije godinu i pol iznenada napustio SDP, razočaran vodstvom stranke. Mladen Novak će sebi najvjerojatnije ostaviti poziciju predsjednika Županijske skupštine na kojoj je i sada. E sad, za gradonačelnika Čakovca predvidio je nezavisnog Matiju Posavca, sadašnjeg župana (da ga makne iz Županije), a za njegovog zamjenika, gle čuda, Stjepana Kovača, sadašnjeg gradonačelnika. Sve to pokazano je, podmazano i zalijano na sastanku novoizabranog predsjednika SDP-a Peđe Grbina s međimurskim SDP-ovcima u Novakovom turističkom kompleksu “Čarolija” u Slakovcu.

POLITIČKI SAN I PONEKA OSVETA

Da se sve to stvarno tako i dogodi, Novaku bi se ostvarile sve političke želje, pa i poneka sitna osveta, a vjerojatno bi ostao i na čelu međimurskog SDP-a, odakle smijenjen nekoliko puta, ali se uvijek nekako vraćao. Tako se već osvetio Boški Ban Vlahek, koja više nije na čelu Kluba SDP-a u Županijskoj skupštini, jer ju je smijenio zato što je bila previše “na strani” Matije Posavca. Nije joj mogao oprostiti ni to, što je Posavec upravo nju odredio za svoju zamjenu u Saboru. Sve to kulminiralo je pred Novu godinu, kada je Posavec odbio takav raspored snaga s SDP-om, dobro procijenivši da bi suradnja s Kovačem na čelu Čakovca bila, najblaže rečeno, nemoguća! I tu se polako počinje rušiti Novakova kula od karata, a karte se sve više otkrivaju.

Zašto je Novak, koji godinama pokušava biti velik i utjecajan političar, to i tako odigrao? Želio je jednom udarcem ubiti pet muha! Jedni lokalni izbori, oni treće nedjelje u svibnju, vratili bi mu sve ono za čim je žudio i borio se proteklih godina. Nije uspio postati župan, nije uspio ući u Sabor, nije uspio biti čak ni predsjednik MO u svom Slakovcu… I ono najvažnije, nije imao većinu u upravnom tijelu Županijske bolnice Čakovec. Ako Medved i Dania pobijede na izborima i zasjednu na čelno mjesto Županije, Novak bi bio predsjednik Skupštine, ali bi mu njegov župan stvorio i većinu u Upravnom vijeću Bolnice. To bi praktički značilo i da on postaje formalni gazda u Bolnici. Jasno je da bi Novak odmah smijenio sadašnjeg ravnatelja Tomislava Novinščaka i predsjednicu Upravnog vijeća Sonju Tošić Grlač, što je već nekoliko puta uzaludno pokušao na Županijskoj skupštini, ali i tražio od župana Posavca da ih smijeni, što je ovaj uporno odbijao. U kuloarima se čuje da bi za novu ravnateljicu postavio sadašnju SDP-ovu saborsku zastupnicu i vrsnu liječnicu Andreju Marić, koja je u svibnju 2019. godine već kandidirala na to mjesto kada je smijenjen ravnatelj Robert Grudić, no dobila je glas manje od Novinščaka. U toj kombinaciji Novak bi onda sjeo na njezino mjesto u Saboru. I u Međimurju postao pravi big boss.

“DOBER ČOVEK” DARKO DANIA

U svemu tome pomalo je čudna pojava Darka Danie. Istina, otkako je izašao iz SDP-a on se, kao nezavisni, nudio svima. S Čačićevim reformistima izašao je na parlamentarne izbore, ali nije baš najbolje prošao. Čačić je sve svoje jače igrače namjestio u ministarstvima, ali za Daniu nije bilo mjesta. Ofirao je i HDZ-u, na sva usta hvalivši ovdašnje zajedničare Sunčanu Glavak, a potom i Darka Horvata. Istovremeno hvalio se na sva usta da će u ekipu župana Matije Posavca, ali, evo, na kraju se vratio u okrilje SDP-a. Dania je već slijedećeg dana, poslije izlaska lista “Međimurje” u kojem su on i Medved najavili svoju kandidaturu za čelna mjesta u Županiji, iskazao nesigurnost zbog ove koalicije s SDP-om. Naime, prijateljima se opravdao da ga je Medved uvjerio da će Posavec kandidirati za gradonačelnika Čakovca, a kako Dania živi u Nedelišću, suradnja s Posavcem tako praktički postaje nemoguća. U redu, a zašto je Mladen Novak “odvukao” baš Darka Daniu iz Nedelišća? Pa zato da oslobodi prostor za svog načelnika. Iako svi pokazatelji govore da bi Dania, dobrim marketingom i promišljenom nezavisnom listom, bez problema osvojio još jedan načelnički mandat, on se bojao krenuti u akciju. Podsjećam, prije četiri godine “dober čovek” Dania je osvojio više od 82 posto glasova u prvom krugu. Istina, tada je bio član SDP-a, ali ni sada ne bi dobio puno manje.

U NEDELIŠĆU DVA NOVAKA: IVANKA I NIKOLA

SDP Nedelišća već duže vrijeme nema svoje vodstvo, a koji su razlozi Novak najbolje zna. Izbori još nisu održani, jer “prinudni upravitelj” Anđelko Nagrajsalović još nije donio odluku o sazivanju unutarstranačkih izbora. Trebalo je to biti još do 15. prosinca, pa onda do 15. siječnja, pa nije… Kad će – ne zna se! Svibanj je blizu, utrka je odavno počela. Novak na čelno mjesto sigurno želi postaviti osobu koja mu najviše odgovara i s kojom će moći ostvarivati partijske zadatke. Zasad najviše šanse ima profesora tube na Glazbenoj školi u Varaždinu, Nikola Novak, sadašnji zamjenik načelnika Općine. On je ujedno i jedini kandidat za budućeg načelnika Nedelišća, koji je izrazio tu želju na unutarstranačkim tijelima. U jednom razgovoru o toj temi, nešto prije Nove godine, Mladen Novak autoru ovog teksta rekao je da “SDP u Nedelišću ima dva kandidata za načelnika, oboje su Novaki!”. Kad sam ga pitao je li, osim Nikole Novaka, u pitanju i Ivanka Novak, nije želio to ni potvrditi, niti negirati. Sve ovisi o tome kako će reagirati Grbin i ekipa oko njega. No, šuška se da će novi predsjednik SDP-a Nedelišća biti Nikola Novak, a kandidatkinja za načelnicu Ivanka Novak, koja je, usput budi rečeno, supruga Mladena Novaka!

ŽUPAN POSAVEC MUDRO ŠUTI

A gdje je tu župan Matija Posavec? Hoće li dozvoliti da ga Novak nadmudri? Ne vjerujem baš u to. mudro šuti i tu i tamo pusti koji – balon. Politički. Može se naslutiti da priprema vlastitu nezavisnu listu za Županijsku skupštinu, ali i za gradska i općinska vijeća. Na njima će biti brojni lokalni nezavisni političari, koji će mu dati podršku u realizaciji strateških projekata koje si je zacrtao kao župan za naredne četiri godine. U borbu za još jedan mandat župana zajedno s njim će i HNS, HSS, Reformisti i još neke stranke. Naravno, sve ovisi o biračima. Tek poslije svibanjskih izbora znat će se je li Mladen Novak doista nadmudrio župana Posavca! Ili je uletio u vlastitu zamku političkog gubitnika!

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja