Međimurje Press
Kolumne

Dan žena je 8.3., a kada je Dan muškaraca?

Piše: MATEJA GOŠĆIEJ

U utorak je osmi mart, 8. ožujak, Dan žena, prema Wikipediji – tog se dana slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Ajmo sad zastati na trenutak i promotrimo ironiju. Dostignuća žena događaju se svaki dan, žene koje su to zaslužile nađu i dobivaju svoj medijski prostor, a samim time i bravo od društva. Tako da definicija ne štima. Ujedno kad vidite vijest da je neka žena u nečemu uspjela, a tiče se naravno onih ranije pobrojanih područja, to je hit pa teško da vam promakne, kako su muškarci ti koji su zastupljeniji u medijskom, poduzetničkom, političkom, nabrojite kakvom god svijetu. E da, osim ako je vijest da je žena najbolja majka ili je ispekla najbolju tortu, to je našem društvu normalno, rekli bi podrazumijeva se. Trebamo čuti obične žene, one koje su uz dvoje djece završile fakultet ili dobile promaknuće na poslu, one koje volontiraju uz dva posla, samohrane majke, žrtve nasilja koje su danas jake i svoje, itd.

Mislite da nisam u pravu? Razmislite malo, i dalje živimo u svijetu koji potencira podjele, zaboravlja na empatiju, pušta nas da se borimo u svijetu u kojem nas od malenih nogu uče da smo mi žene – lijepe, u rozim haljinicama i uz igračku malu kuhinju, a muškarci – snažni, brzi i predodređeni za velike stvari. Ipak s druge nam strane govore da brže sazrijevamo i da je naša uloga da pripazimo na mušku populaciju, da im pomognemo da postanu najbolji što mogu. No čuje se i u društvu prihvaća, samo prva poruka.

Svojom borbom koja nikada ne staje, ni na radnom mjestu, ni u našoj okolini, odbacujemo roze haljinice i skidamo etikete s naših čela. Etikete da žena mora biti isključivo ono što joj je nametnuto, a muškarac što poželi.

Ono što bi trebala biti poruka 8. ožujka je ravnopravnost

I dalje ima žena kojima odgovara biti broj 2, koje su se pomirile s činjenicom da su slabije, potplaćene, dapače, neke čak i znaju tu situaciju iskoristiti u svoju korist. Ujedno ima žena koje su najveći neprijatelji žena, ženske ravnopravnosti i poštovanja.

Stoga jasno je, ne mislim da smo svi isti, no upravo zato moramo imati jednake mogućnosti. Ono što bi trebala biti poruka 8. ožujka je ravnopravnost, a ne da slavimo dan žena, kada bi se kao trebalo sjetiti na žene i čestitati im što su – žene. Ne. Pohvalu zaslužuje svaka osoba, svakog dana, u svakoj prigodi, bila ona muškarac ili žena. Ne smatram da treba samo žene ili samo muškarce podučiti o tome što je i kako se provodi ravnopravnost, nego cijelo društvo.

Ako je potreban naš dan, dan kada slavimo sve žene, dokazujemo da kaskamo kao društvo, da još nismo zajednica u pravom smislu te riječi, ali i da nas se još nije dovoljno čulo. Stoga ćemo biti još glasnije.

E da, da se vratimo na pitanje iz naslova, znate kad se slavi Dan muškaraca? 19. studenog. Promotrite objašnjenje Wikipedije – Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora.

Kad smo kod ravnopravnosti, čak su i definicije o danu žena i muškaraca jasan pokazatelj da je – nema.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja