Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

13. Međimurski narodni običaji

Kotoriba je bila stjecište čuvara baštine Međimurja okupivši ih tijekom subote i nedjelje na manifestaciji 13. Međimurski narodni običaji. Riječ je o tradicionalnoj smotri u kojoj domaća kulturno-umjetnička društva prikazuju niz običaja naših starih, čuvajući ih od zaborava. Organizatori smotre su Kulturno-umjetničko društvo Kotoriba i Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije.

Iako nije natjecateljskog karaktera, smotru je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu  prof. dr. Stjepan Hranjec i umirovljena muzejska savjetnica Smiljana Peter Marčec, te  savjetima pomogli čuvarima baštine u daljnjem radu.

I ova manifestacija jasno je pokazala da naši KUD-ovi imaju budućnost o čemu svjedoči veliki broj djece i mladih koje okupljaju, kao i predanost ugrađena u rad s njima. Načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić otvorio je manifestaciju naglasivši da je Međimurci poštuju svoje korijene i blago koje baštine od svojih predaka. Brojnoj publici obratio se i predsjednik KUD-a domaćina Renato Mikulan zahvalivši kolegicama i kolegama na odazivu te pripremi za ovu iznimnu smotru narodnih običaja Međimurja.

U  ime župana i Međimurske županije, zamjenik župana Josip Grivec pozdravio je sudionike i publiku, te čuvarima baštine zahvalio na zalaganju, a riječi podrške uputila im je, u ime suorganizatora – Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije te njezina Odbora za narodne običaje – i Jagoda Srša.

Program dvodnevne smotre međimurskih narodnih običaja vodila je Diana Šarek.

Publika je uživala u kratkim scenskim prikazima običaja, poput čehare, obilježavanja Cvetnice, sajmenih, kolinskih i svadbenih običaja, luščenja kuruze, rezanja zelja itd., koje su izveli  članovi kulturno-umjetničkih društva iz Žiškovca, Ivanovca, Svete Marije, Gornjeg Kraljevca, Kotoribe, Gornjeg Mihaljevca, Goričana te Veseli Međimurci iz Čakovca.

Fotografije: Studio VIPRO

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja