Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

2. Festival keramike u Štrigovi

U subotu, 22. travnja 2023. godine u Štrigovi održan je 2. Festival keramike u organizaciji Općine Štrigova, Turističke zajednice Općine Štrigova te Oblikovne likovne radionice Plemenitaš. Na samom otvaranju festivala prisutnima su se obratili načelnik općine Štrigova, Stanislav Rebernik te mr.art. Vesna Osojnički, ak. kiparica, umjetnička voditeljica Festivala dok je u kulturno umjetničkom programu sudjelovao dječji zbor Osnovne škole Štrigova pod vodstvom Nore Nemec.

  • Festival keramik za našu Općinu ima višestruko značenje. Prvenstveno, Općina ima određenu odgovornost prema obiteljima koje se bave keramikom te na taj način promoviraju naš kraj (Valkaj, Osojnički, Mikec). Ta naša odgovornost se ogleda upravo u tome da organiziramo takve i slične manifestacije kako bi njihov rad predstavili javnosti te im  i na taj način dali do znanja da ih podržavamo i cijenimo. Nadalje, imamo novi proizvod, još jedan znak prepoznatljivosti ovog kraja koji je  rijedak, poseban, drugačiji nego u većini ostalih sličnih sredina. Dakle, ako slažemo jedan mozaik koji predstavlja sliku općine sa svim njezinim “adutima” danas keramika predstavlja njezin važan, neizostavan dio. – rekao je Stanislav Rebernik te nastavio: Veoma važan benefit se ogleda i u činjenici da na takvim festivalima ima puno mladosti, puno učenika.  Oni imaju priliku  učiti o osnovama keramike od vrhunskih stručnjaka u tom području koji su naši redoviti mentori na festivalima. Možda upravo ta činjenica  nekoga od njih motivira da im keramika postane u budućnosti hobi ili čak više od toga.  Iza ovogodišnjeg  festivala keramike ostat će mnogi keramički uradci, kojim ćemo dodatno popuniti naš fond od prošle godine. Tu posebno trebamo izdvojiti bocu pušipela visoku 1,2 metra. Na kraju, mi smo pokrenuli postupak pridruživanja naše općine europskoj asocijaciji gradova keramike. Takve i slične aktivnosti su i te kako potrebne na tom putu.ponosno je rekao načelnik općine Štrigova, Stanislav Rebernik.

Festival keramike u Štrigovi pokrenut je 2022. godine u organizaciji projekta Interreg EU, Adrionet, Jadransko – jonske mreže autentičnih sela, TZ Međimurske županije, Općine Štrigova, TZO Štrigova i Oblikovne likovne radionice Plemenitaš. Općina Štrigova je jedinstvena u Međimurju zbog toga što je na njenom području povećana aktivnost keramičkih djelatnosti. To su tri umjetnička punkta: umjetnice Jelene Valkaj, keramičarke Rahele Mikec i mr.art. Vesne Osojnički.

  • U Domu kulture Štrigova, unutarnjem i vanjskom prostoru, sa nizom događanja umjetničkog prikaza keramičkog oblikovanja i tehnika pečenja 15 sudionika svih životnih dobi iz raznih djelova Hrvatske i Slovenije posjetiteljima je prikazalo obilje keramičkih djelatnosti, nastajanje suvenira kao i materijale i alate za keramičku djelatnost – rekla je Vesna Osojnički te nastavila: Postavljena je i izložba radova sudionika 1. Festivala keramike i radova učenika u kombiniranoj tehnici crne keramike i drveta, nastalih na terenskoj nastavi u Oblikovnoj likovnoj radionici Plemenitaš. U programu su sudjelovali učenici smjera Dizajn keramike, odjela Likovne umjetnosti i dizajna pri Graditeljskoj školi sa demonstracijama nastanka keramike na lončarskom kolu. – rekla je Vesna Osojnički.

Vrhunac dana dogodio se pred sam kraj Festivala kada se velika skulptura – Pušipelova boca posipavala piljevinom. Autorica Pušipelove boce je mr.art. Vesna Osojnički, ak. kiparica. Boca Pušipela visoka je 120 centimetara.

Festival keramike u Općini i Turističkoj zajednici Općine Štrigova smatraju dobrim turističkim proizvodom te se nadaju da će ovaj Festival doprinijeti razvoju kulturnog turizma.

  • Festival keramike kao jedno od novijih događanja na našem području doprinosi značajnijem razvoju kulturnog turizma čiji temelj je bogata kulturna baština ovog kraja. Zahvaljujući i trima keramičkim obrtima koji kroz svoje radionice prikazuju keramičko oblikovanje grupama posjetitelja i turista, Festival na ovom području ima snažnu podlogu za daljnji razvoj. Vjerujemo kako će upravo Festival keramike kroz godine postati jedan od važnijih turističkih proizvoda koji će privlačiti velik broj posjetitelja. – rekla je Ivana Kelner Tkalčec, direktorica Turističke zajednice Općine Štrigova.

Štrigova je živi gradić keramike te je na dobrom putu da se pridruži europskoj asocijaciji gradova keramike.

Tekst i foto: Matej Ščavničar

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja