Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

5. koncert sezone Varaždinskog komornog orkestra

U nedjelju 04. lipnja 2023. u 19.30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu Varaždinski komorni orkestar održat će svoj  V. koncert 29. sezone. Koncertom će dirigirati maestro Ivan Hut, a violist Krešimir Petar Pustički biti će solist na koncertu.

Ivan Hut dirigent je Dubrovačkoga simfonijskog orkestra od prosinca 2020. godine. Dirigiranje je diplomirao i magistrirao u klasi Hansa Leendersa na Sveučilištu za umjetnost Codarts u Rotterdamu, a prije toga diplomirao je violu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se kod brojnih dirigenata, među kojima je i Valerij Gergijev. Bio je profesor u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, član Splitskoga komornog orkestra, predsjednik splitske Udruge MAG, producent pa ravnatelj glazbenog programa Splitskoga ljeta i ravnatelj Opere HNK-a Split. Među njegovim važnijim orkestralnim suradnjama bile su one sa Simfonijom Rotterdam (u dvorani Concertgebouw u Amsterdamu), Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom te sa Simfonijskim orkestrom Sveučilišta Guanajuato iz Meksika.

Krešimir Petar Pustički zarana je iskazao apsolutan sluh i izrazitu glazbenu nadarenost. Tijekom školovanja osvaja državne nagrade na najvišem nivou, a kao dvadesetogodišnjak diplomirao je violu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Ante Živkovića. Na istoj je ustanovi 2009. godine stekao titulu magistra umjetnosti. Svoj veliki talent i svestranost u glazbi dokazuje i u Simfonijskom puhačkom orkestru HV-a, gdje je godinu dana bio angažiran kao pijanist Big Benda pod vodstvom Miljenka Prohaske. Krešimir Petar Pustički uspješan je komorni glazbenik te često nastupa s gudačkim triom Pustički. Nakon završenog studija, godinu dana radi kao stalni član Simfonijskog orkestra HRT-a, a od 1998. do 2008. godine stalni je član i vođa dionice viola Zagrebačkih solista. Od 2011. stalni je honorarni vođa dionice viola u Simfonijskom orkestru HRT-a. Krešimir Petar Pustički trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u svojstvu redovnog profesora. Uz pedagoški rad ima izrazito uspješnu solističku karijeru te ga kritika svrstava među najbolje hrvatske gudače. Aktivno se bavi i snimateljskim i producentskim radom, pri čemu je postao jedan od najtraženijih hrvatskih producenata te višestruko osvaja diskografske nagrade za najbolje albume klasične glazbe.

Na programu koncerta će se naći orkestralna djela G. Tudora, P. Hindermitha, B. Brittena i P. I. Čajkovskog. Uz pretplatnike i ulaznice na blagajni HNK, učenici i studenti imaju besplatan ulaz na galeriju. Na koncertu će biti predstavljen program 30. sezone Varaždinskog komornog orkestra.

Sanja Buhin

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja