Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Dodjeljene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola Zvonimir Bartolić

U zgradi Scheier u Čakovcu danas je održana svečanost dodjela nagrada Zvonimir Bartolić

Ovaj tradicionalni natječaj namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, a njegov cilj je očuvanje i njegovanje kajkavskog jezika.

Glavni uvjet natječaja bio je da radovi budu isključivo u kajkavskom izričaju. Nagrađeni mladi autori interpretirali su svoje radove na svečanosti, a radovi će biti objavljeni krajem studenoga u Hrvatskom kajkavskom kolendaru 2024.

Nagrade su dodjeljene u dvije kategorije: zasebno osnovnoškolcima i srednjoškolcima, u sljedećim iznosima: 150 eura (1. nagrada), 100 eura (2. nagrada), 70 eura (3. nagrada).

Uz vrijedne novčane nagrade, učenici i njihovi mentori na dar su dobili i knjigu iz nakladničkog plana Matice hrvatske, dok su svečanost su uveličali Tamara Korunek i Marko Žerjav.

NAGRAĐENI

Osnovne škole

  1. nagrada: Greta Zamuda- „Jezikova juha“ (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, 3. razred), mentorica: Ljiljana Rinkovec
  2. nagrada: Emili Hajdinjak – “Nampačna škola” (OŠ Orehovica, 5. razred), mentorica: Ivanka Novak
  3. nagrada: Tomo Golub – “Drava” (I. osnovna škola Čakovec, 6. razred), mentorica: Anita Novak

Pohvale: 

  1. Luka Horvat – “Kak ja spim” (II. osnovna škola Čakovec, 2. razred), mentorica: Ida Veselovac
  2. Hana Filipašić – “Nokturno” (OŠ Donji Kraljevec, 7. razred), mentorica: Dubravka Horvat

Srednje škole

  1. nagrada: Karlo Beličanec – “Ki veroš je v kuruzi” (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, 4. razred), mentorica: Nada Čatlaić, prof.
  2. nagrada: Niko Fundak – “Osmeh” (Tehnička škola Čakovec, 1. razred), mentorica: Lucija Sanjković Horvat, prof.
  3. nagrada: Eva Bogomolec – “Blatna voda” (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, 1. razred), mentorica: Zlatka Grahovec Soldat, prof.

Pohvale:

  1. Dora Sisek – “Na vrožju nogu nasajeni” (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, 3. razred), mentorica: Vedrana Močnik, prof.
  2. Lara Šafarić – “Jožekovo preobražeje na huje” (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, 4. razred), mentorica: Zdravka Skok, prof.

-Drago mi je da se Matica hrvatska Ogranak Čakovec aktivno uključila u obilježavanje Dana Međimurske županije. Posebno se veselim projektu natječaja u kojem djeca pišu na kajkavskom dijalektu. Zadatak je i svih nas da čuvamo svoj identitet i povijest, upravo ovako kako su naši učenici u svojim radovima i pisali. Svima čestitam na uspjehu, izjavio je župan Matija Posavec.

Povjesničar Zoran Turk predsjednik Matice hrvatske – ogranak Čakovec rekao je kako je pristiglo 120 radova iz 20 međimurskih škola na ovom dvanaestom natječaju po redu. Naglasio je kako je radove odabralo Povjerenstvo u sastavu Petra Sabolek, Vera Zemunić i Kristina Štebih.

Program su svojim nastupom  uveličali Tamara Korunek i Marko Žerjav

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja