Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

DVIJE KNJIGE O SIGISMUNDU ČAJKOVCU POVEZALE DVA KRAJA HRVATSKE

U subotu, 20. siječnja, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu ugostio je predstavnike čak triju udruga iz Vukovarsko-srijemske županije – „Duhovno hrašće Naše Gospe Šumanovačke“ iz Drenovaca, Povijesno-športsko društvo „Hrvatski sokol“ iz Vinkovaca te udruge „Vinkovački šokački rodovi“. Povod susretu bilo je predstavljanje dviju knjiga dr. sc. Mire Kolar-Dimitrijević posvećenih Sigismundu Čajkovcu.

Večer održanu u dvorani uz prostorije čakovečkog Ogranka kao domaćin otvorio je predsjednik Zoran Turk pozdravivši sve okupljene te zahvalivši na inicijativi i dolasku.

Riječ je potom prepustio profesoru emeritusu Stjepanu Hranjcu koji se okupljenima obratio u ime čakovečkog odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao nasljednika Učiteljske škole na čijem se čelu nakon pripajanja Međimurja Hrvatskoj 1918./1919. Sigismund Čajkovac našao. U svom govoru Hranjec se kratko osvrnuo na ulogu spomenute škole u razdoblju mađarske uprave, odnosno na Čajkovčeve prve korake u njezinom pretvaranju u rasadište hrvatskih učiteljskih kadrova.

U ime gostiju najprije je govorio Andrija Matić, predsjednik udruge „Duhovno hrašće“, predstavivši njihovo djelovanje na području vjere i kulture, s posebnom pažnjom posvećenom Srijemu i značaju povijesnih ličnosti proizašlih iz srijemske sredine za nacionalnu povijest, kulturu i druge sastavnice društvenog života. O dvadeset godina aktivnosti udruge „Vinkovački šokački rodovi“ i najvažnijim događajima u kojima kroz godinu sudjeluje publiku je potom informirao predsjednik Zvonimir Liščić.

Središnji dio večeri činilo je izlaganje Zlatka Virca, jednog od poslijeratnih obnovitelja rada i počasnog predsjednika PŠD-a „Hrvatski sokol“, tijekom kojega su predstavljene dvije knjige koje su poslužile kao povod susreta – „Sigismund Čajkovac, pionir osnovnoškolskih reformi i posavske krajiške zadruge“ te „Sigismund Čajkovac između obrazovanja i politike“.

Susret je završen zaključkom kako Sigismund Čajkovac zaslužuje još mnoštvo detaljnijih studija, kratkim druženjem okupljenih i izražavanjem nade u buduće susrete i suradnju.

Saša Vuković

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja