Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

FOI PROSLAVIO SVOJ DAN NA VELIKOJ SVEČANOSTI U VARAŽDINSKOM HNK

Fakultet organizacije i informatike, sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, u petak, 15. prosinca 2023., je na svečanosti u HNK u Varaždinu, uz prisustvo velikog broja studenata, nastavnika, djelatnika, gospodarstvenika i partnerskih institucija te visokih uzvanika, obilježio Dan Fakulteta. Fakultet s jednom od najdugovječnijih tradicija obrazovanja IT stručnjaka u Hrvatskoj, utemeljen je prije 61 godine kao Viša ekonomska škola, a osnovan je prije čak 49 godina. Veliku svečanost u HNK-u obilježile su i dodjele nagrada, priznanja i  zahvalnica studentima, nastavnicima i djelatnicima, koji su svojom izvrsnošću i djelovanjem obogatili FOI i širu akademsku zajednicu.

Bogata povijest obrazovanja profesionalaca u IKT-u i podizanju poduzetničkih kapaciteta
Nekadašnja Viša ekonomska škola u Varaždinu postavila je temelje današnjem Fakultetu organizacije i informatike. Smješten u povijesnoj zgradi iz 17. stoljeća u centru Varaždina, FOI je prve studente upisivao u školsku godinu 1962./’63., stvarajući stručnjake za samostalno organiziranje ekonomskih poslova u privredi i javnoj upravi. Pod vodstvom predanih nastavnika, izuzetnih znanstvenika te talentiranih i upornih studenata, FOI je postigao izvrsnost u domaćim i međunarodnim krugovima, a danas djeluje u tri akademska prostora u Varaždinu te u suvremeno opremljenim prostorima u Zagrebu i Sisku. Od tipkanja na pisaćim mašinama do naprednih metoda nastave na suvremenoj računalnoj opremi, FOI se izdigao do respektabilne visokoobrazovne institucije, koja kao referentna institucija izvrsnosti danas broji oko 2800 studenata.

Velika postignuća Fakulteta i planovi za budućnost

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa čestitala je svim studentima, nastavnicima i djelatnicima Dan Fakulteta te iznijela ključne informacije i postignuća u protekloj godini, ističući izvrsnost studenata i doprinos zaposlenika te je pohvalila rad dosadašnje Uprave. Predstavila je i novu Upravu koja se od listopada 2023. trudi održavati visoke standarde i usmjeriti Fakultet prema budućnosti u kojoj brzi razvoj IT industrije diktira tržišnu ekonomiju i smjer u kojem će se visoko obrazovanje u budućnosti kretati. „Fokus je stavljen na postizanje izvrsnosti u konkurentnom obrazovnom okruženju, i zato naglašavam važnost optimizacije resursa i kontinuirane težnje najboljem, a to uključuje inovativne metode učenja, suradnju s poslovnim partnerima iz industrije te poticanje inovativnosti i poduzetništva među studentima. Posebnu pažnju u narednom mandatu posvetit ćemo internacionalizaciji, akreditaciji naših studijskih programa, razvoju informacijskih sustava i naravno rješavanju pitanja Kampusa II koji je planiran na prostoru današnje FOI 2 zgrade u Varaždinu. Nastavljamo aktivno sudjelovati u znanstvenim istraživanjima, projektima te volonterskim i humanitarnim aktivnostima studenata i poticati održivi razvoj na svim razinama djelovanja“ – istaknula je dekanica Klačmer Čalopa.

Ključne poruke visokih uzvanika na svečanosti

„FOI postiže izvanredne rezultate u svojem nastavnom dijelu, u svojem znanstvenom dijelu i u suradnji s gospodarstvom. On je bio predvodnik novih oblika učenja i tumačenja kako treba obrazovanje izgledati i na tome smo svi zasnivali svoje nastavne procese. Republika Hrvatska je potpisala Konvenciju kojom idemo u smjeru digitalizacije kao država i time smo se obvezali da stvorimo u narednih deset godina 50 tisuća novih IT stručnjaka i u tome je FOI jedna od krucijalnih institucija“ – istaknuo je na svečanosti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

„Na FOI-ju studiraju oni koji pronalaze posao odmah po završetku studija, to potvrđuje da se tu obrazuje kadar koji je najpotrebniji društvu i da je FOI rasadnik stručnjaka koji predvode digitalnu transformaciju društva“ – poručio je izaslanik predsjednika Vlade RH i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

„FOI je predvodnik u razvoju tehnologije i obrazovanju na razini Hrvatske. Projekti koje provodi Grad Varaždin zajedno s FOI-jem dat će gradu jednu novu dimenziju i tu govorimo o projektu Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji vrijednog 22 milijuna eura, a tu je i projekt revitalizacije Dravske park šume, na kojem je FOI partner“ – izjavio je zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković.

Predsjednik Gospodarskog savjeta FOI-ja i predsjednik Uprave tvrtke SICK Mobilisis d.o.o. Goran Kanižaj na svečanosti je naglasio važan aspekt povezivanja akademskog i poslovnog sektora te pohvalio FOI koji je to prepoznao, među ostalim, i osnivanjem Gospodarskog savjeta u suradnji s poslodavcima.

Nagrade i priznanja

U povodu Dana FOI-ja dodijeljene su i nagrade, priznanja i zahvalnice nastavnim i nenastavnim djelatnicima, umirovljenicima, studentima FOI-ja, partnerima i prijateljima. Nagradu za životno djelo primila je prof. dr. sc. Diana Šimić, koja je u svojem govoru zahvale poručila: „Njegujte ugodnu organizacijsku kulturu, ne znate koliko je važna dok je ne izgubite. Raspravljajte o idejama, modelima, metodama, kriterijima i svemu onome što može pomoći ostvarenju misije mijenjanja svijeta na bolje.“

Uz profesoricu Šimić, Nagradu su primile i Vika Kerekeš, mag. nov. za izuzetno zalaganje nenastavnom osoblju te Nataša Barič, inf. za predan rad nenastavnom osoblju.

Nagradu su primili najbolji studenti prema prosjeku ocjena: Filip Novak, Nino Lončar, Tin Tomašić, Sebastijan Geček, Tihana Triplat, Ana Novak, Žana Marija Podgorelec, Matko Kekez, Valentino Večenaj, Jana Kukulić, Fran Sabolić, Marija Kuštelega, Klara Šilec, Valentina Čajko i Nikolina Županić. Nagrade najboljim studentima prema znanstvenim, stručnim i sportskim postignućima dobili su: Karla Franović, Andrija Krmpotić, Eugen Petošić, Sara Sušac, Daniel Škrlac, Tin Tomašić, Petar Znika i Lucija Zrna. U ime svih nagrađenih studenata, zahvalu je uputila studentica Marija Kuštelega: „Nadam se ćemo svojim primjerom potaknuti i druge studentice i studente da teže izvrsnosti. Sve što je dobro ne dolazi lako, ali su plodovi najslađi.“

Povelju „Prijatelj FOI-ja“ za promociju i suradnju s FOI-jem ove je godine dobio izv. prof. dr. sc. ing. Peter Márton s Fakulteta za znanost o menadžmentu i informatiku Sveučilišta u Žilini iz Slovačke.

 Priznanje FOI-ja uručeno je prof. dr. sc. Blaženki Divjak i Petri Vondra za najbolji znanstveni rad u časopisu s najvećim pokazateljem citiranosti časopisa (JCI), a priznanje za uspješnu poslovnu suradnju s Fakultetom dobile su partnerske tvrtke FOI-ja: SICK Mobilisis, Factory X, Oracle, Infodom, Speck, Arbona, Konzum, Emil Frey Digital d.o.o., Financijska agencija, IGEA, Intesa Sanpaolo International Value Services, PLIVA Hrvatska d.o.o., Infobip, CROZ, IBM iX, Infinum, CRO AI, Poslovna inteligencija, Photomath i Cratis.

Dodajmo na posljetku da je svečanost uveličao nastup Akademskog pjevačkog zbora djelatnika i studenata Fakulteta organizacije i informatike, pod ravnanjem maestra Mirada Omranlooa, prof. te Melanije Gradečak na flauti i Davida Vukovića na klaviru.

Vika Kerekeš
PR ODJEL FOI

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja