Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Inspirativna priča o uspjehu!

Da je stručni studij Menadžment turizma i sporta na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu savršeni spoj teorijskog i praktičnog koji studente odlično priprema za stvarne potrebe tržišta rada dokazuje i inspirativna priča Romane Pomper Pozder, bivše MEV-ovke, a danas, samo četiri godine nakon stjecanja diplome, direktorice Turističke zajednice Grada Ivanca.

Ova bivša studentica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, nakon petogodišnjeg studija turizma, odmah je nastavila s radom u struci što je potvrda da za posao po završetku stručnih studija na MEV-u nema straha.

Iako otkriva kako je bila svjesna da pronalazak posla bez pravog radnog iskustva u turizmu neće biti posve jednostavan, iskoristila je tadašnju mjeru stručnog osposobljavanja kako bi započela svoj poslovni put nakon čega se zaposlila u Turističkoj zajednici Varaždinske županije gdje je radila prethodne tri godine.

-Tamo sam imala priliku upoznati sve aspekte i specifičnosti rada u jednoj turističkoj zajednici na kontinentu, a u sklopu provedbe projekata surađivala sam s privatnim iznajmljivačima, OPG-ovima i drugim nositeljima i kreatorima turističke ponude, kao i institucijama koje imaju utjecaj na razvoj turizma – govori Pomper Pozder čiji je akademski put također inspirativan.

Naime, uz stipendiju za izvrsne studente i nagradu za najbolju studenticu generacije smjera Menadžment turizma, Pomper Pozder bila je koautor nekoliko stručnih radova te izlagačica na nekoliko konferencija. Zbog maksimalne posvećenosti studiju i kvalitete studijskog programa sve poslovne izazove u struci savladavala je bez problema.

-Cjelokupni studij i pojedinačni kolegiji koji se lijepo nadopunjuju puno mi znače u ovom poslu, pogotovo jer rad u turističkim zajednicama zahtjeva poznavanje vrlo različitih područja: od financija, računovodstva, prava u turizmu, poduzetništva, pa do marketinga u turizmu i organizacije događanja te specifičnih oblika turizma – rekla je Pomper Pozder dodavši kako studiranje na Međimurskom veleučilištu, osim kvalitetne nastave, kroz brojne projekte i suradnje s lokalnom zajednicom pruža i dodatne mogućnosti za razvoj konkretnih znanja i vještina u praksi.

I budućim studentima preporučila bi MEV kao pravi izbor za razvoj daljnje karijere. Studiranje na čakovečkom Veleučilištu opisuje kao lijepo iskustvo, a pojašnjava i kako se, otprije četiri godine kada je završila studij, mnogo toga unaprijedilo. Između ostalog, stručni su studiji izjednačeni sa sveučilišnima što je odlična vijest za sve sadašnje i buduće studente.

-Zbog svih mogućnosti i znanja koje mi je ovaj studij pružio, zasigurno bih ponovno odabrala isto – kazala je Pomper Pozder uz savjet mlađim kolegama da osim usvajanja znanja kroz nastavu pronalaze i dodatne prilike kojih je pregršt, a u kojima će stečeno znanje moći primjenjivati već i tijekom studija.

Od ove godine, bivša MEV-ovka na čelu je ivanečke Turističke zajednice, pa je otkrila svoje planove za daljnji razvoj turizma i pozicioniranje Ivanca kao Planinarskog grada.

-Primarno će se nastaviti s razvojem outdoor turizma, uključujući i cikloturizam s kojim se započelo već ranijih godina. Uz to, prioritet će biti na kreiranju motiva, odnosno turističkih sadržaja koji će produljiti boravak gostiju na području Ivanca uz naglasak na stalnu, cjelogodišnju ponudu. Sve to pod kapom brenda Ivanec – Planinarski grad i uz neizbježnu primjenu digitalnih kanala u komunikaciji prema potencijalnim posjetiteljima – kazala je Pomper Pozder.

Iza ivanečkog turizma uspješna je godina pri čemu je ostvareno 12 posto više dolazaka i 21 posto više noćenja u odnosu na 2021. godinu. Tome je doprinijelo i nekoliko novootvorenih smještajnih kapaciteta, a njihovo daljnje povećanje očekuje se i tijekom 2023. godine.

-Iako se najviše noćenja ipak ostvaruje tijekom srpnja i kolovoza, prošle je godine bilo primjetno povećanje noćenja u predsezoni, uz jednaku razinu noćenja u posezoni. To su sigurno dobri pokazatelji da u Ivancu već možemo govoriti o cjelogodišnjem turizmu, što ćemo i dalje poticati. Sigurnost, povećana potražnja za izletima i kraćim odmorima bliže domu te interes za outdoor aktivnosti i autentične doživljaje predstavljaju priliku za bolje pozicioniranje Ivanca na turističkoj karti Hrvatske i susjednih zemalja – jer sve to Ivanec može ponuditi svojem gostu – naglašava Pomper Pozder.

Uz brojne već realizirane turističke projekte, nastavak uspostave cikloturističkih ruta i povećanje broja kvalitetnih smještajnih objekata, daljnji cilj, govori Pomper Pozder, je pokretanje vlastite oznake kvalitete usklađene s brendom Ivanec – Planinarski grad, kvalitetna interpretacija zanimljivih lokacija s pričom i njihovo povezivanje u novi turistički proizvod.

-Cilj je sve zajedno integrirati kako bismo dobili cjeloviti proizvod na razini destinacije čemu prethodi i intenziviranje suradnje s dionicima na području zajednice – zaključuje bivša MEV-ovka.

Mediji MEV

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja