Međimurje Press
Izložbe

„Upoznajmo Frankopane“ gostujuća izložba Primorsko-goranske županije

U Muzeju Međimurja Čakovec u sklopu programa obilježavanja 30 godina Međimurske županije ugostit će se izložba „Upoznajmo Frankopane“ koju zajednički predstavljaju Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Izložba ujedinjuje kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu Primorsko-goranske županije, vezanu uz povijesnu ostavštinu velikaške obitelji Frankopan.

Od 1118. do 1671. godine, više od pet i pol stoljeća hrvatska povijest nezamisliva je bez Frankopana. Bili su kneževi, banovi, potkraljevi i ratnici, podupiratelji umjetnosti i pjesnici, a na kraju i politički prevratnici u potrazi za boljim svijetom. Iza njih su ostajali zakonici, statuti i druge važne uljudbene isprave, zabilježene na hrvatskome jeziku glagoljičkim pismom. U njihovoj lozi bilježi se niz od 114 Frankopana u 17 naraštaja. Na izložbi je samo djelić njihove priče, a za podrobnije upoznavanje pozivamo Vas na rutu Putovima Frankopana.

Vrlo je dobro poznata njihova jaka povezanost s velikaškom obitelji Zrinski, gospodarima Međimurja i čakovečkog Starog grada. Zahvaljujući vještim ženidbenim ugovorima postaju dvjema najmoćnijim hrvatskim obiteljima.

Nikola IV. Zrinski zvani Sigetski oženio se prvom ženom Katarinom Frankopan 17. lipnja 1543. u Ozlju. S Katarininim bratom Stjepanom potpisao je baštinski ugovor prema kojem su nakon njegove smrti Nikolini potomci naslijedili posjede ozaljske grane obitelji Frankopan. Iz tog braka rođeno je čak trinaestero djece.

Stoljeće i nešto kasnije, Petar IV. Zrinski vjenčao 27. listopada 1641. godine s Anom Katarinom, kćerkom Vuka Frankopana Tržačkog, karlovačkog generala i poznatog junaka. Petar i Ana Katarina imali su četvero djece: Jelenu, Ivana IV. Antuna, Juditu Petronelu i Auroru Veroniku. Petar je uz svoju suprugu Anu Katarinu i šurjaka Frana Krstu Frankopana činio okosnicu ozaljskoga književno-jezičnoga kruga. Slomom zrinsko-frankopanske urote i pogubljenjem Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine nestale su s povijesne scene dvije najmoćnije velikaške obitelji u Hrvatskoj u 17. stoljeću.

U okviru izložbe posjetitelji se mogu upoznati s Kulturno-turističkom rutom Putovima Frankopana, svim njezinim lokacijama (17 kaštela i 3 sakralna objekta), interpretacijskim centrima, multimedijalnim sadržajem te mnogim aktivnostima provedenim kroz veliki projekt Primorsko-goranske županije.

Osim informacija o kaštelima i ruti, posebnost ove izložbe je suradnja s lokalnim umjetnicima čija umjetnička djela čine sastavni dio izložbe.

Kao posebna zanimljivost izloženi su kostimi modnog dizajnera Jurja Zigmana inspirirani Frankopanima. Izložbu čine i djela suvremenog kipara Siniše Majkusa koji je uz pomoć metalne žice izradio sedam skulptura dvoraca uključenih u rutu.

Posjetitelji Frankopane mogu upoznati i kroz gastro kutak te priču o kruhu Frangipane, torti DeliciAna i frankopanskim vinima i pjenušcima, nastalih u suradnji s lokalnim proizvođačima.

Moguće je i pročitati tiskovine nastale u sklopu projekta, frankopanske slikovnice namijenjene najmlađima, a putem izložbenih plakata, uz skeniranje QR koda, posjetitelji mogu pristupiti audio vodiču i zanimljivostima o Frankopanima.

Izložba će se moći razgledati od ponedjeljka do petka od 08 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 16 sati.

Otvorenje: petak, 21. 4. 2023. u 19.00 h uz nastup ansambla Pučpuljike

Organizatori: Primorsko-goranska županija

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Muzej Međimurja Čakovec

Partner: Međimurska županija

Autorica izložbe: Rajna Miloš

Autor kostima: Juraj Zigman

Autor skulptura: Siniša Majkus

 

Maša Hrustek Sobočan, dipl. pov. umj.

Ravnateljica, muzejska savjetnica

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja