Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Koncert Giuliana Adorna u Glazbenoj školi u Varaždinu

Ovog proljeća Glazbena škola u Varaždinu organizira Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix. Kao uvod u natjecanje koje će se u varaždinskoj glazbenoj školi održati u travnju ove godine, koncert će održati poznati talijanski pijanist, i sam organizator jednog od pijanističkih natjecanja u Italiji, Giuliano Adorno.

Giuliano Adorno svoje je glazbeno obrazovanje završio u lipnju 1999. u klasi maestra Antonia Di Cristofana te je pohađao napredne tečajeve na konzervatoriju Ecole Normale „A. Cortot ”u Parizu s Nelsonom Delle Vigneom, a kasnije i u Madridu s Leonelom Moralesom. Sudjelovao je na nekoliko nacionalnih i međunarodnih pijanističkih natjecanja, redovito osvajajući prve nagrade. Nastupao je po cijeloj Italiji i Europi, održao koncerte u koncertnim dvoranama Salle Munch i Salle Cortot u Parizu; koncertnoj dvorani Noble i Maison du communne de Anderlecht, Bruxelles; dvorani de Plenos, auditoriju “Manuel de Falla” i dvorcu Alhambra u Granadi; Asociaciòn Ars et Musica, Valencia; Parador de Xàbia, Alicante; Volkshochschule Reutlingen, Stuttgart; Sinkt Andraa Kirke, Salzburg; Società Dante Alighieri, Bern; Festival Pianistico di Grosseto, Terme di Saturnia, Teatro di Cesenatico, Teatro di Marina di Pietrasanta, Mendelssohn Festival (LE), Chiesa dei Ss. Apostoli, Sala Baldini, Domus Talenti, Roma, Sala Monteverdi Cremona, Festival Echos Alessandria, Auditorium del conservatorio di Cagliari, Europskom muzeju moderne umjetnosti u Barceloni i mnogim drugima. Njegov široki koncertni repertoar obuhvaća djela za soliste, djela komorne glazbe i nekoliko klavirskih koncerata. Surađivao je u projektima komorne glazbe s umjetnicima kao što su oboist Albrecht Mayer, sopranistica Elisabeth Norberg-Schultz, čelist Hans-Eberhard Dentler. Gostovao je u Japanu (Tokyo Nagoya Chiba) u pijanističkom duu s pijanistom Yukiko Hirano s programom o diplomatskom odnosu Italija Japan, a nedavno je debitirao u Varšavi na koncertnoj seriji u parku Lazienki izvodeći djela F. Chopina u organizaciji Chopinovog društva. Godine 2016. izveo je poznatu Rapsodiju u plavom G. Gershwina s Državnim orkestrom talijanske nacionalne policije kojim je dirigirao maestro Maurizio Billi. Surađuje sa simfonijskim orkestrom Grosseta, s kojim je izveo Rachmaninov klavirski koncert op. 18 i Beethoven op. 15. i op. 58 klavirskih koncerata, kao i Lisztov 1. klavirski koncert. Umjetnički je direktor Orbetello Piano festivala od 2012., a od 2017. osnivač je i umjetnički voditelj Međunarodnog pijanističkog natjecanja Orbetello.

Glazbena škola u Varaždinu ugostila ga je prije dvije godine na Međunarodnom natjecanju pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix, a 13. veljače ugostit će ga na koncertu koji će se održati uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu. Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19.00 sati.

Sanja Buhin

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja