Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Neispričana ljepota i glazba Varaždinske županije!

U Varaždinu i Varaždinskoj županiji, glazba se pokazala kao umjetnički izričaj koji je izuzetno obogatio kulturu i utjecao na razvoj kulture kao takve na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske, ali je i uvelike doprinio razvoju sjeverozapadne Hrvatske. Stoga se projekt Glazbene škole u Varaždinu i Koncertnog ureda Varaždin  „Neispričana ljepota i glazba Varaždinske županije“ pod pokroviteljstvom Varaždinske županije pokazao kao najbolji način promocije Varaždina i Varaždinske županije.

Kroz video uratke koji sadrže umjetničke dosege varaždinske Glazbene škole snimljene na atraktivnim i nedovoljno istaknutim lokalitetima Varaždinske županije, cilj je ostvariti što  veću vidljivost županije na europskoj i svjetskoj razini i povećati interes za upis učenika u osnovnu i srednju glazbenu školu. Cilj ovog projekta je kroz nekoliko video uradaka učenika Glazbene škole u Varaždinu predstaviti neke od lokacija na području Varaždinske županije koje do sad nisu bile dovoljno vidljive, odnosno koje zahtijevaju pretvorbu u atraktivne kulturno-turističke lokalitete.

Ovog puta članovi ansambla Vokalno popularna glazba snimili su video uradak u Varaždinskim Toplicama, točnije na lokalitetu rimskih iskopina “Aquae Iasae”. Varaždinske Toplice su najstarije termalne toplice u Hrvatskoj koje u svom središtu čuvaju i jedan od najznačajnijih kontinentalnih arheoloških kompleksa, iskopine rimskog termalnog kupališta koje je puna četiri stoljeća služilo svojoj svrsi.

Predmet Vokalno popularna glazba fakultativni je predmet koji je uveden 2017. godine u nastavni program Glazbene škole u Varaždinu, a ubrzo nakon toga osnovan je i ansambl koji čine učenice i učenici koji pohađaju navedeni predmet. Ansambl vokalne popularne glazbe Glazbene škole u Varaždinu je osnovan na inicijativu njihove voditeljice i dirigentice Janje Knapić Omranloo i uz podršku ravnatelja škole s ciljem postizanja visoke kvalitete izvođenja popularne glazbe te prepoznavanja umjetnički vrijedne popularne glazbe. Ansambl redovito nastupa na važnijim zborskim natjecanjima, a posljednjih je godina osvojio zlatne nagrade na međunarodnim natjecanjima. Ove godine članicama ansambla pridružili su se i muški članovi pa on danas broji 20 učenika i učenica Glazbene škole u Varaždinu. Uz termalni izvor ljekovite vode članovi ansambla Vokalno popularna glazba u svojoj su interpretaciji snimili skladbe hrvatskih autora „Odjednom ti“ i „Tebe ne bi mijenjao.“

Svojim talentom mladi su glazbenici oduševili šetače u Varaždinskim toplicama, a zasigurno će svojim video uratkom i vas.

Sanja Buhin

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja