Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Odobrena su dva projekta obnove zgrade Pučkog otvorenog Čakovec!

Projekt energetske obnove zgrade Pučkog otvorenog učilišta Čakovec na adresi Ulica kralja Tomislava 52, Čakovec, bit će financiran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. putem Poziva na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra (referentni broj: NPOO.C6.1.R1-I3.01) sa stopom sufinanciranja 100% ukupno prihvatljivih troškova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 865.056,32 EUR s PDV-om, što osim radova na energetskoj obnovi uključuje i izradu energetskog certifikata prije obnove, glavnog projekta energetske obnove, stručni i projektantski nadzor građenja te koordinatora zaštite na radu, izradu energetskog certifikata nakon obnove, troškove promidžbe i vidljivosti te uslugu vođenja projekta i administracije.

Temeljem Odluke o dodjeli bespovratna sredstva, ukupno prihvatljivi troškovi projekta te dodijeljena bespovratna sredstva iznose 832.212,37 EUR s PDV-om što predstavlja 96% ukupne vrijednosti projekta energetske obnove. Razliku do ukupne vrijednosti projekta, odnosno neprihvatljive troškove u iznosu od 32.843,95 EUR s PDV-om, 4% ukupne vrijednosti projekta energetske obnove, podmirit će nositelj projekta.

Od radova koji se odnose na mjere povećanja energetske učinkovitosti provest će se djelomična izolacija vanjskih zidova sa dvorišne strane, izolacija stropa prema tavanu te zamjena postojeće dotrajale stolarije. Ugradit će se dizalice topline za potrebe grijanja te sustav mehaničke ventilacije s povratom topline otpadnog zraka. Od elektro radova zamijenit će se rasvjeta novom baziranom na LED tehnologiji te ugraditi sunčana elektrana i punionica za električna vozila. Dodatno, u svrhu povećanja pristupačnosti predviđena je ugradnja koso podizne platforme za osobe s invaliditetom te revitalizacija postojećih vanjskih zelenih površina u svrhu postizanja boljih klimatskih uvjeta, kao i estetske vizure samog objekta s pripadajućom dvorišnom površinom.

Građevinska sanacija unutrašnjosti zgrade 

Također, Pučko otvoreno učilište Čakovec je prijavilo program obnove zgrade Učilišta na “Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu” te ga je nakon vrednovanja Ministarstvo kulture i medija uvrstilo u “Program financiranja zaštite kulturnih dobara za 2024. godinu”. Ministarstvo će tako osigurati dodatna sredstva u iznosu od 13.000,00 eura za financiranje Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara u vidu građevinske sanacije unutrašnjosti zgrade Učilišta.

Pučko otvoreno učilište Čakovec ostaje predano ne samo razvoju visokokvalitetnih obrazovnih programa i aktivnosti, već i obnovi secesijske ljepotice, u kojoj djeluje već desetljećima.

Mario Zamuda

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja