Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Održan deseti Eko kviz, pobjednik Osnovna škola Belica

U srijedu, 5. lipnja, u Poduzetničkom centru Prelog održan je tradicionalni, deseti po redu, Eko kviz o gospodarenju otpadom za učenike sedmih razreda, u organizaciji Gradskog komunalnog poduzeća Pre – kom d.o.o. Kviz je održan na Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

U ovogodišnjem Eko kvizu sudjelovalo je trinaest osnovnih škola, s područja gdje GKP Pre-kom d.o.o. pruža javnu uslugu gospodarenja otpadom (Grad Prelog te općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec, Podturen, Jalžabet i Pribislavec). I ove školske godine Eko kviz dio je projekta “NE DVOJI NEGO SMEĆE ODVOJI !”, a kviz su financijski pomogle sve jedinice lokalne samouprave koje dio obitelji GKP Pre-kom d.o.o. Za sve škole učesnike kviza osigurana je i naknada za troškove prijevoza i sudjelovanja u kvizu u iznosu od 70 eura. Glavna osobitost kviza je što se uz teoretska znanja provjerava točnost i brzina sortiranja korisnog otpada.

Nakon teoretskog i praktičnog dijela i zbrajanja ukupnog broja bodova, prvo je mjesto i nagradu od 1.000 eura osvojila Osnovna škola Belica (Mateja Drk, Mura Kanižaj, Fabijan Krznar), drugo mjesto i nagradu od 500 eura Osnovna škola Prelog (Tija Balent, Tesa Škoda, Matija Švenda), a treće mjesto Osnovna škola Donja Dubrava (Tena Brljak, Mihael Štefić, Helena Gadanec). Nagrade su uručili i pobjednicima čestitali saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i direktor GKP Pre-kom d.o.o. Siniša Radiković.

Žiri su činili predstavnica Međimurske županije Sandra Golubić, pomoćnica pročelnice za zaštitu okoliša i prirode Međimurske županije te djelatnici GKP Pre-kom d.o.o. Tihana Jelačić Radiković, Lidija Negovec i Kristijan Levačić.

(gp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja