Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

ODRŽAN REGIONALNI KONGRES WALDORFSKIH PEDAGOGA

Od 26. do 28.5.2023. u Čakovcu se održao regionalni kongres waldorfskih pedagoga u organizaciji Dječjeg vrtića Cipelica, Centra dr. Rudolfa Steinera i Saveza waldorfskih institucija i inicijativa Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Međimurske županije, Grada Čakovca i Muzeja Međimurja.

Kongres su otvorili župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnateljica Dječjeg vrtića Cipelica Gordana Šoltić Siladi, ravnateljica Centra dr. Rudolf STEINER dr.sc. Dijana Posavec i predsjednica Saveza waldorfskih institucija i inicijativa Hrvatske Marinka Špodnjak.

Kroz tri dana sudionici su mogli sudjelovati u izlaganjima i radionicama povezanima zajedničkom temom kongresa: „Folklor i tradicija u djetinjstvu“. Kongres su izlaganjima otvorile doc.dr.sc. Adrijana Višnjić Jevtić s temom „Moć ritma u obrazovanju i čuvanju tradicije“, Janja Kovač s temom „Cvetnjak Hrvatske“, te dr.sc. Ines Virč s temom „Vjerovanja i predaje“. Radionicu izrade cekera su održale članice Udruge žena Pušćine, radionicu međimurske tradicijske glazbe prof. Andrea Ščapec, te radionicu tradicijskih igara prof. Marija Vuk uz suradnju sa studentima Učiteljskog fakulteta.

U Centru dr. R. Steinera izlaganje o biodinamici je održala dr.sc. Dijana Posavec, te je sudionike kongresa upoznala sa radom samog Centra. Središnji dio kongresa je bio rezerviran za okrugli stol sa temom „Waldorf u Hrvatskoj-jučer, danas, sutra“, na kojem su sudionici mogli razmijeniti iskustva i ideje inicijativa za otvaranjem waldorfskih vrtića i škola po regijama Hrvatske, te također predložiti ideje za suradnjama i partnerstvima, te je dogovoreno da će se nastavak ovih aktivnosti moći prezentirati kroz djelovanje sekcije za waldorfsku pedagogiju pri Centru dr. R. Steinera.

Organizatori se zahvaljuju svima koji su se aktivno uključili u Kongres.

Gordana Šoltić Siladi

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja